Monday, November 12, 2012

ΙΕΑ: Μεγάλες Ανατροπές στην Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου - Πρώτες σε Παραγωγή Αργού ως το 2017 οι ΗΠΑ

Στον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου ως το 2017, εκτοπίζοντας την Σαουδική Αραβία, θα έχουν εξελιχθεί οι ΗΠΑ, ενώ ως το 2035 θα είναι ενεργειακά αυτάρκης. Αυτά αναφέρει το World Energy Outlook 2012 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Μάλιστα, το WEO προβλέπει ότι συνολικά η Βόρεια Αμερική μετατρέπεται σε περιοχή εξαγωγής πετρελαίου, με συνέπεια η πετρελαϊκή παραγωγή της Μέσης Ανατολή να διοχετευθεί ως το 2035 κατά 90% προς την Ασία. Επιπλέον, αναφέρει ότι ως το 2020 οι ΗΠΑ θα μετατρέπονται σε καθαρό εξαγωγέα φυσικού αερίο.

Η ετήσια έκδοση του Οργανισμού για τις παγκόσμιες προοπτικές του ενεργειακού κλάδου αποτελεί κάθε χρόνο σημαντικό γεγονός για την διεθνή αγορά ενέργειας. Ιδιαίτερη εντύπωση στην φετινή έκδοση προκαλεί η πρόβλεψη ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν την επόμενη δεκαετία τη Σαουδική Αραβία στην παραγωγή πετρελαίου.
Γενικότερα, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν οι πρωταγωνιστές στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, χάρη και στην στήριξη από επιδοτήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν το 2011 κατά 30% στα 523 δις δολ., ιδίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ως το 2020 η έκθεση προβλέπει αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου κατά 7 εκατ. δολάρια ημερησίως, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 99 εκατ, δολάρια ημερησίως το 2035.
Παράλληλα, το World Energy Outlook 2012 προβλέπει αύξηση της μη συμβατικής και υπεράκτιας παραγωγής αργού από χώρες εκτός OPEC ως το 2020, αν και στη συνέχεια το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα ξαναπάρει τα ηνία της παραγωγής.
Τονίζεται, εξάλλου, ότι το Ιράκ ως το 2035 θα έχει αντικαταστήσει την Ρωσία στην πρώτη θέση των εξαγωγών αργού, ενώ η αύξηση της παραγωγής του θα ισοδυναμεί με το 45% της παγκόσμιας αύξησης.
Ανατροπές προβλέπει ο ΙΕΑ και στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% ως το 2035, φτάνοντας τα 5 tcm. Το ήμισυ της αλματώδους αυτής αύξησης θα προέλθει από μη συμβατικές μορφές φυσικού αερίου, ιδίως από την Κίνα, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
Μεγάλη αναμένεται να είναι η σημασία του LNG στο μέλλον, καθώς ο ΙΕΑ προβλέπει ότι τα συμβόλαια θα γίνουν πιο ευέλικτα. Η τάση αυτή θα ενδυναμώσει τους εμπορικούς δεσμούς ανάμεσα στις αγορές φυσικού αερίου, ενώ ως το 2035 η ζήτηση θα αυξηθεί κατά ένα τρίτο και πλέον. Κίνα, Ινδία και Μέση Ανατολή θα απορροφήσουν το 60% της αύξησης, ενώ αντίθετα οι ανεπτυγμένες χώρες ελάχιστα θα συμμετάσχουν και αυτή.
Ωστόσο, και στις χώρες του ΟΟΣΑ η αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου αναμένεται σημαντική, ενώ ανάλογη είναι η τάση και στις ΑΠΕ. Μάλιστα, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού ως το 2015, ενώ ως το 2035 θα πλησιάσουν τον άνθρακα ως πρωταρχική πηγή ενέργειας.
Επίσης, όπως τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Μαρία βαν ντερ Χόβεν, κατά την παρουσίαση της έκδοσης, το World Energy Outlook 2012 αποδεικνύει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει ως το 2035 το 20% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας του 2010.
Αντίθετα, ο αντίκτυπος του δυστυχήματος της Φουκουσίμα έχει οδηγήσει σε μεγάλη αναθεώρηση των σχεδίων πολλών χωρών στην πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, το WEO 2012 προβλέπει άνοδο της δυναμικότητας, ιδίως εξαιτίας της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κορέας.
«Εάν υλοποιηθεί η πρόβλεψη της ΙΕΑ, τότε θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων και την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση αναφορικά με την ενέργεια», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των F.T., σχολιάζοντας το WEO 2012. Προσθέτει, μάλιστα, ότι: «Ορισμένοι αναλυτές αναρωτιούνται εάν οι ενεργειακά αυτόνομες ΗΠΑ θα συνεχίσουν σε δύο δεκαετίες να φυλάσσουν τις πιο κρίσιμες θαλάσσιες γραμμές και εάν υποχωρήσουν από αυτήν τη στρατηγική, και εάν θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο η Κίνα, η οποία θα συνεχίσει να εξαρτάται ενεργειακά από τη Μέση Ανατολή».

Πηγή: Energia.gr

.ecofinder.gr
12/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin