Wednesday, October 31, 2012

H Gazprom προσανατολίζεται προς Ασία και Ειρηνικό

Η ρωσική Gazprom δέσμευσε πάνω από 29δις € για την ανάπτυξη ενός πεδίου φυσικού αερίου στην Ανατολική Σιβηρία καθώς και για την κατασκευή ενός αγωγού στο λιμάνι του Ειρηνικού Vladivostok, αποσκοπώντας να μειώσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές στην Ευρώπη και να αναπτύξει νέες αγορές στην Ασία.
Ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε εντολή στην Gazprom να αναπτύξει στενές επαφές με τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους καταναλωτές της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συνεχώς μειούμενη ζήτηση από την Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της Gazprom, Alexei Miller, είπε τη Δευτέρα στον Putin ότι η εταιρεία θα επενδύσει 18.9δις € για να κατασκευάσει αγωγό μήκους 3,200χλμ από το πεδίο φυσικού αερίου Chayanda στην Ανατολική Σιβηρία στο λιμάνι Vladivostok.
Είπε ότι θα επενδυθούν για την ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου περίπου €10.6 δις.
 «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο κέντρο εξαγωγών που θα προσανατολίζεται στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», είπε ο Putin, προσθέτοντας ότι η περιοχή της Ανατολικής Σιβηρίας έχει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου.
Η Gazprom σε συνεργασία με ιαπωνικές εταιρείες, σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Vladivostok, που μπορεί να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2020, και με παραγωγή μεταξύ 10εκ και 20εκ μετρικών τόνων.
 «Στο κοντινό μέλλον, θα μπορούμε να έχουμε ικανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου συγκρίσιμη με αυτή προς την Ευρώπη», είπε ο Miller.
Οι εξαγωγές της Gazprom προς την Ευρώπη, που καλύπτει το ¼ των αναγκών της σε φυσικό αέριο, αναμένεται να μειωθούν φέτος από τα 150δις κυβικά μέτρα του 2011.
 EurActiv.gr  

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin