Wednesday, October 31, 2012

Κύπρος: Σε καλό δρόμο το ρωσικό δάνειο

Σε τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Χριστόφια και Πούτιν ειπώθηκε ότι θα υπάρξει θετική προσέγγιση στο θέμα του ρωσικού δανείου, είπε σήμερα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κάνοντας λόγο για εγγυήσεις που σχετίζονται με το φυσικό αέριο.

Μετά το τέλος διήμερης επίσκεψης στη Μόσχα, και ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για το δάνειο, ο κ. Κυπριανού δήλωσε:«Γνωρίζετε ότι υπήρξε απευθείας τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Χριστόφια και Πούτιν για το θέμα και ο κ. Πούτιν είπε ότι θα υπάρξει θετική προσέγγιση, ξέρω ότι υπάρχει επικοινωνία για το ζήτημα μεταξύ των κυβερνήσεων και πιστεύω ότι θα έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα».

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, χαρακτήρισε μη σοβαρές πολλές έως σήμερα ποικίλες διαδόσεις για το θέμα, που ήθελαν το δάνειο να έχει κλείσει αρκετές φορές έως τώρα.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι και για τη χορήγηση του προηγούμενου ρωσικού δανείου τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις πολλών μηνών και υπογράμμισε ότι σημασία έχει η υπεύθυνη τοποθέτηση πολλών Ρώσων αξιωματούχων ότι «η Ρωσία θέλει να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Σημείωσε ότι η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται κατ' αρχάς για την ύπαρξη εγγυήσεων, όπως στην περίπτωσή μας το φυσικό αέριο, αλλά και να μην προκληθούν προβλήματα στην εσωτερική πολιτική τάξη και στην οικονομία της ίδιας της Ρωσίας, η οποία και αυτή με τη σειρά της αντιμετωπίζει ορισμένες δυσχέρειες λόγω της οικονομικής κρίσης. 

 Είναι μεγάλα τα ρωσικά κεφάλαια στο νησί και πολλές οι ρωσικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο, οπότε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στις σκέψεις των αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, που χειρίζεται τις τεχνικές πλευρές του θέματος», είπε ο κ. Κυπριανού.

Η επίσκεψη Κυπριανού στη Μόσχα -που ακολουθεί την επίσκεψη Λιλλήκα- δεν περιορίστηκε στις διακομματικές επαφές, αλλά επεκτάθηκε και σε επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Βλαντίμιρ Τιτόφ, αλλά και την πολιτική ηγεσία της χώρας στο πρόσωπο του προέδρου της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν.

Σχολιάζοντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων τα αποτελέσματα του γεύματος εργασίας που είχε ο κ. Κυπριανού με τον κ. Τιτόφ, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ υπογράμμισε το πολύ φιλικό κλίμα, αλλά και την αίσθηση ότι η ρωσική πλευρά δείχνει ενδιαφέρον «για τη στρατηγική θέση της Κύπρου στην περιοχή και την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον οικονομικό και στον εμπορικό τομέα».

Αναφερόμενος στα θέματα του φυσικού αερίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θεωρεί δεδομένο το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς, και ειδικότερα εταιρειών που συνδέονται με τη ρωσική Gazprom, για συμμετοχή στην εξόρυξη και στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξέφρασαν οι Ρώσοι συνομιλητές του κ. Κυπριανού και για τις κυπριακές θέσεις σχετικά με τη Συρία, και ειδικότερα για την «ξεκάθαρη θέση που εκφράστηκε κατά των εχθροπραξιών και της ξένης επέμβασης που είναι γνωστό πως υλοποιείται, έτσι ώστε να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος και να δοθεί στους Σύριους πολίτες η δυνατότητα να ρυθμίσουν την τύχη της χώρας τους». 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/735655/ArticleNewsWorld.aspx
31/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin