Wednesday, October 17, 2012

Ερωτήματα για την ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ, στα Βαλκάνια

Ανησυχίες εκφράζουν ευρωβουλευτές και ΜΚΟ , που κατηγορούν την Κομισιόν  ότι αγνοεί την κοινωνία των πολιτών και τους περιβαλλοντικούς κανόνες αναφορικά με την ενεργειακή στρατηγική στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Οι υπουργοί ενέργειας από τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μολδαβία και την Ουκρανία θα συναντηθούν αύριο (18 Οκτωβρίου) προκειμένου να καταρτίσουν τη νέα στρατηγική για την περιοχή.

Η Κομισιόν είναι επικεφαλής της ομάδας δράσης που είναι επιφορτισμένη με τη συνολική στρατηγική, στο πλαίσιο της συνθήκης συνεργασίας της ΕΕ για τα Βαλκάνια και την Ουκρανία, γνωστή και ως Ενεργειακή Κοινότητα.
Εξηγώντας την στρατηγική στην EurActiv, η Marlene Holzner, εκπρόσωπος της διεύθυνσης της Κομισιόν για την ενέργεια, είπε: «Οι δύο κύριοι λόγοι κατάρτισης αυτού του κειμένου (την περιφερειακή ενεργειακή στρατηγική) ήταν το αναμενόμενο χάσμα προσφοράς και ζήτησης ενέργειας την προσεχή δεκαετία στην Ενεργειακή Κοινότητα, και επομένως το υψηλό επίπεδο ανάγκης για επενδύσεις στην ανάπτυξη των υποδομών ενέργειας».
Οι άλλες ομάδες δράσης σύμφωνα με τη συνθήκη ασχολούνται με την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές και το περιβάλλον.
Πρόσφατα η ομάδα δράσης για την περιφερειακή στρατηγική δέχθηκε πυρά, καθώς  ευρωβουλευτές και διάφορες ΜΚΟ προέβησαν σε διαμαρτυρία προς την Κομισιόν για έλλειψη διαφάνειας στην κατάρτιση της στρατηγικής καθώς και για τους περιορισμένους περιβαλλοντικούς στόχους.   Οι  ευρωβουλευτές ήταν η Μαριλένα Κοππά (ΠΑΣΟΚ), Eduard Kukan (Χριστιανοδημοκράτες-Σλοβακία), Jelko Kacin (Φιλελεύθεροι- Σλοβενία) και Franziska Brantner (Πράσινοι-Γερμανία).
Οι ΜΚΟ μιλούν για έλλειψη διαφάνειας
Η αδιαφανής φύση της στρατηγικής έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ΜΚΟ και ευρωβουλευτές. Παρόλο που υπήρξε διαβούλευση με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δεν πήραν στα χέρια τους το προσχέδιο της στρατηγικής πριν προβούν στα δικά τους σχόλια.
Το προσχέδιο της περιφερειακής στρατηγικής δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ενεργειακής Κοινότητας στις 27 Ιουλίου του 2012. Σε εκείνο το σημείο τους είπαν ότι η διαδικασία διαβουλεύσεων «έκλεισε». Ο μόνος τρόπος πλέον να δώσουν τη συμβολή τους ήταν η συμπλήρωση ενός διαδικτυακού ερωτηματολογίου τον Απρίλιο του 2012.
 «Θεωρούμε πως ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο δεν αποτελεί επαρκές μέσο για μια ολοκληρωμένη συμβολή των ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών», έγραψαν στην επιστολή τους οι 4 ευρωβουλευτές που έστειλαν την επιστολή στον Διευθυντή της Ενεργειακής Κοινότητας, Slavtcho Neykov, στις 11 Ιουλίου του 2012.
 «Μεταμορφώνοντας τα Βαλκάνια σε διαμετακομιστική ζώνη»
Οι περιφερειακές ΜΚΟ τόνισαν ότι οι στόχοι ενεργειακής απόδοσης που περιλαμβάνονται στην περιφερειακή ενεργειακή στρατηγική είναι «τραγελαφικά χαμηλοί», συγκριτικά με τις υπάρχουσες δυνατότητες στην περιοχή.
«Όπως τονίσαμε στον επίτροπο Oettinger, θεωρούμε πως το προσχέδιο στρατηγικής υπολείπεται των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών προτύπων», είπε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Kacin.
«Η στρατηγική προτείνει σχέδια που δεν είναι στην ίδια γραμμή με τα σχέδια της ΕΕ για μια οικονομία απελευθερωμένη από τον άνθρακα, και η προσοχή τους εστιάζεται μόνο στα ορυκτά καύσιμα, σε νέους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην εξόρυξη και εξαγωγή ενέργειας και στην μεταμόρφωση των Βαλκανίων σε μια διαμετακομιστική ζώνη, χωρίς συγκεκριμένα οφέλη για τα εμπλεκόμενα κράτη», είπε ο Ionut Apostol από την ΜΚΟ Bankwatch Network, προσθέτοντας ότι η στρατηγική εστιάζει αποκλειστικά στους βραχυπρόθεσμους στόχους.
 «Περισσότερο μια στρατηγική επενδύσεων» 
Οι ΜΚΟ και οι 4 ευρωβουλευτές θεωρούν πως η ενεργειακή στρατηγική πρέπει «να θέσει σταθερά θεμέλια για την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία καθώς και υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα» και ισχυρίζονται ότι κυρίως εστιάζει στο να προσελκύσει επενδύσεις και τίποτε άλλο.
EurActiv.gr  

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin