Wednesday, October 31, 2012

Σόλων Κασίνης: Μην Αφήσετε τα Φοβικά Σύνδρομα να Εμποδίσουν τις Έρευνες Υδρογονανθράκων

“Μπορείτε και εσείς” ήταν το μήνυμα που απηύθυνε στην Ελλάδα ο Σόλων Κασίνης, εννοώντας ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην προχωρήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας το ίδιο γρήγορα όπως στην Κύπρο. “Και εμείς έχουμε φοβικούς πολιτικούς, αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε να προχωρήσουμε”, τόνισε με έμφαση ο διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ σχετικά με το φυσικό αέριο και τις αντιδράσεις της Τουρκίας.
Ο κ. Κασίνης αναφέρθηκε με ειλικρίνεια σε ότι έχει σχέση την Τουρκία και αφηγήθηκε μάλιστα και τα όσα πέρασε πριν μερικά χρόνια, όταν βρισκόταν επάνω σε πλοίο που διεξήγαγε σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και τα τουρκικά πλοία και αεροσκάφη επιχειρούσαν να εκφοβίσουν τους ξένους ειδικούς και να διακόψουν την διαδικασία.



Εκείνα τα πρώτα καθοριστικά χρόνια των ερευνών υδρογονανθράκων στην Κύπρο, υπήρχαν αρκετά πολιτικά πρόσωπα που ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της προσπάθειας στη διεθνή σκηνή, αλλά τόσο οι διαδοχικές κυβερνήσεις, όσο και το τεχνοκρατικό προσωπικό των αρμόδιων υπουργείων, πίστευαν στις δυνατότητες της χώρας και δεν έκαναν πίσω. 
Εξ ίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο κ. Κασίνης θεωρεί τη σύζευξη της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ θέμα προτεραιότητας, όπως και την επέκταση των ερευνών υδρογονανθράκων και σε άλλες περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ.
“Ας το βουλιάξουν!”
Ο κ. Κασίνης μίλησε ακόμα και για πρόσωπα τα οποία του είχαν διαμηνύσει παλαιότερα ότι θα προκαλέσει ένοπλη αντιπαράθεση επιτρέποντας σε ξένες εταιρείες να διεξάγουν σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η απάντηση του ίδιου ήταν απλή: “Ας το βουλιάξουν”, είπε, αναφερόμενος στο ειδικευμένο πλοίο που διεξήγαγε τις έρευνες. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κασίνης θεωρεί ότι μια τέτοια ενέργεια θα ζήμιωνε αποκλειστικά την Άγκυρα, καθώς τα εν λόγω πλοία αποτελούν ιδιοκτησία γνωστών ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πετρελαίου.
.energia.gr
31/10/12

----

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin