Saturday, October 27, 2012

«Όχι Άλλο Ηλεκτρισμό!» Φωνάζουν οι Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στη Γερμανία

Πολλές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θέτουν εκτός λειτουργίας τις διασυνδέσεις τους με τη Γερμανία κατά τις ημέρες εκείνες που υπάρχει υψηλή ένταση ανέμου, διότι προκαλείται πρόβλημα στα δίκτυα από την ραγδαία αύξηση της παραγωγής των αιολικών. Πρόκειται για μια οξύμωρη κατάσταση, η οποία όμως καταδεικνύει ένα πολύ αληθινό πρόβλημα.
Όπως είναι γνωστό, ο ηλεκτρισμός δεν μπορεί να αποθηκευτεί σε μεγάλες ποσότητες. Γι’αυτό και όταν η παραγωγή αυξάνεται απότομα σε χώρες όπως η Γερμανία, χρειάζεται να διοχετευτεί αμέσως στις γειτονικές αγορές, ώστε να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο και να προκληθούν ζημιές. Όπως είναι φυσικό, η μαζική διείσδυση των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια έχει από τη μια πλευρά οφέλη για το περιβάλλον, αλλά από την άλλη προκαλεί έντονες κορυφώσεις της παραγωγής στις στιγμές εκείνες που επικρατούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την WSJ, οι εταιρείες ηλεκτρισμού αναγκάζονται κάποιες φορές ακόμα και να πληρώσουν τους καταναλωτές για να λάβουν τον παραπάνω ηλεκτρισμό, ώστε να μην παραμένει στο δίκτυο. «Η Γερμανία γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την επίλυσή του, καθώς το κόστος είναι υψηλό», σημειώνει ο Πάβελ Σολκ, υφυπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας. «Κατά συνέπεια, αναγκαζόμαστε να προχωράμε σε μονομερή αμυντικά μέτρα για να αποφύγουμε τα ατυχήματα και τις καταστροφές», προσθέτει.
Τα δίκτυα ηλεκτρισμού στις πρώην κομουνιστικές χώρες δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, με αποτέλεσμα να φτάνουν τα όριά τους όταν έρχονται αντιμέτωπα με την επιπλέον παραγωγή των γερμανικών αιολικών. Για το λόγο αυτό, η Τσεχία σκοπεύει να εγκαταστήσει διακόπτες ασφαλείας στις διασυνοριακές συνδέσεις μέχρι τα τέλη του έτους, ώστε να μπορεί να διακόπτει την παροχή κατά βούληση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της WSJ, το κόστος για την αναβάθμιση του γερμανικού δικτύου ανέρχεται σε 32 δις. ευρώ. Στο πρόσφατο παρελθόν, το δίκτυο έφτασε ένα βήμα πριν την κατάρρευση, όταν τα αιολικά της Βαλτικής παρήγαγαν εντυπωσιακές ποσότητες ενέργειας και ταυτόχρονα η Πολωνία και η Τσεχία διέκοψαν τις συνδέσεις τους. Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, παραδέχτηκε ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος από αυτή την άποψη.
Ιδιαίτερα για τους Τσέχους πάντως, το θέμα είναι και πολιτικό, διότι η Γερμανία επωφελείται τα μέγιστα από την χρήση του δικού τους δικτύου, δίχως να ισχύει το αντίθετο. Οι αρχές της χώρας τονίζουν ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί το τσέχικο δίκτυο για να εισάγει ποσότητες ενέργειας από την Αυστρία όταν την βολεύει, ενώ ξεφορτώνεται την παραπάνω ποσότητα ηλεκτρισμού από τα αιολικά της, πράγμα που ζημιώνει την Τσεχία και στις δύο περιπτώσεις.
.energia gr
27/10/12

1 comment:

  1. Αιολική Ενέργεια: 11,6 νέα γιγαβάτ στην ΕΕ των 27 το 2012...Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν μόνο 116,6 MW αιολικής ισχύος το 2012....

    Τη δυναμική του κλάδου της αιολικής ενέργειας αντικατοπτρίζουν τα επιπλέον 11,6 GW αιολικής ενέργειας, τα οποία εγκαταστάθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2012 ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 105,6 GW.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας στατιστικής από την Ευρωπαϊκή Ενωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA), το 2011 είχαν εγκατασταθεί 9,4 GW.

    Η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευσε το 26% της νέας ενεργειακής ισχύος της ΕΕ για το 2012. Αυτή τη στιγμή, καλύπτει το 7% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης ενώ το 2011 κάλυπτε μόνο το 6,3%.

    Τη μέγιστη διείσδυση αιολικής ενέργειας παρουσιάζει η Δανία με 27% και ακολουθούν η Πορτογαλία με 17%, η Ισπανία με 16% και η Ιρλανδία με 13%. Συνολικά στην ΕΕ των 27, οι επενδύσεις του κλάδου υπολογίζονται στα 15 δισ. ευρώ.

    Στη συνολική εγκατεστημένη αιολική ισχύ της ΕΕ, η Γερμανία είναι αναμφισβήτητα ο ηγέτης με 31,3 GW (30%), με την Ισπανία να ακολουθεί με 22,8 GW (22%), το Ηνωμένο Βασίλειο με 8,4 GW (8%), η Ιταλία με 8,1 GW (8%) και η Γαλλία με 7,2 GW (7%).

    Η εξάπλωση της αιολικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη διαφαίνεται από το γεγονός ότι η Δανία, η Γερμανία και η Ισπανία - οι οποίες το 2000 αντιπροσώπευαν το 85% των ετήσιων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας - αντιπροσώπευσαν το 2012 το 33% αυτών.


    Αρνητική επίδοση για την Ελλάδα

    Στη χώρα μας το 2012 εγκαταστάθηκαν 116,6 MW αιολικής ισχύος, δηλαδή μόλις το 1% της συνολικής ισχύος στην Ευρώπη των 27.

    Ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα παρουσιάζει την μεγαλύτερη - μετά τη Σλοβενία και τη Σλοβακία - αρνητική απόκλιση από τους στόχους αιολικής ενέργειας όπως αυτοί περιέχονται στα εθνικά σχέδια δράσης. Η απόκλιση αυτή είναι -30,6%.

    Την καλύτερη επίδοση εμφανίζουν η Σουηδία (υπέρβαση 55,6% του στόχου) και η Βουλγαρία (υπέρβαση 51,7% του στόχου).

    Γενικά η Ευρωπαϊκή Ενωση κινείται κοντά στο στόχο αιολικής ενέργειας των σχεδίων δράσης, εμφανίζοντας απόκλιση -1,8%.

    «Η Ευρώπη χτίζει το ενεργειακό της μέλλον με διαρκώς περισσότερη αιολική ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές. Οι ευρωπαϊκές αιολικές επιχειρήσεις επενδύουν και στηρίζουν την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Δείχνουν το δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Ετσι, οδηγούν την Ευρώπη στην τεχνολογική πρωτοπορία και την ενεργειακή ανεξαρτησία», αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτης Παπασταματίου.

    Η πολιτική, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, όπως επισημαίνει ο κ. Παπασταματίου, οφείλει να μην υπονομεύσει αυτή την πορεία. Και καταλήγει: «Ειδικά στην Ελλάδα, τα δύο επόμενα έτη μπορούν να είναι τα έτη της αιολικής ενέργειας. Προϋπόθεση για αυτό είναι η πολιτική σταθερότητα και η επενδυτική ασφάλεια. Να μην αιφνιδιάζεται η αγορά από αναδρομικές έκτακτες εισφορές, αλλαγή των κανόνων με απαιτήσεις εγγυοδοσίας ή πρόσθετες φορολογίες, άδικες ποινές και επιβαρύνσεις. Ετσι, δεν θα ανασταλεί η ανάπτυξη και θα μπορέσει η κοινωνία να ανακουφισθεί πραγματικά, τώρα που το κλίμα για την πατρίδα μας αλλάζει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».-

    Τράτσα Μάχη
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=498082

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin