Thursday, October 18, 2012

Δύο εβδομάδες παράταση στις "συμμαχίες" για ΔΕΠΑ

Παράταση δύο εβδομάδων μέχρι τις 26 Οκτωβρίου πήρε η παρουσίαση των «συμμαχιών» για την ΔΕΠΑ. Η αρχική προθεσμία για την παρουσίαση εκ μέρους των ενδιαφερομένων των οριστικών σχημάτων-κοινοπραξιών που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία για την εταιρεία αερίου, έληγε χθες 17 Οκτωβρίου.
Η απόφαση αυτή σχετίζεται όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς με το γεγονός ότι  πέραν του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, το ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες στην παρούσα φάση είναι περιορισμένο.

Επισήμως, όλες οι εταιρείες που εμφανίστηκαν τον Απρίλιο, δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν και στο δεύτερο γύρο. Στο παρασκήνιο ωστόσο, έχουν γίνει πολλές διμερείς επαφές και συναντήσεις με αντικειμενικό σκοπό να δημιουργηθούν συμμαχίες για από κοινού κάθοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις παραγόντων του χώρου, οι «παίχτες» που κινούνται με έντονο τρόπο είναι η Ρωσική Gazprom, οι Ιταλικές ENI και EDISON και η Ισραηλινή ISRAEL CORPORATION.
Από τους εγχώριους διεκδικητές, η κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη, ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ, προσπαθεί να εξασφαλίσει ρόλο, κυρίως μέσω της ένταξής της σε κάποιο ισχυρό διεθνές άρμα.
Πάντως, παρά την αναβολή, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από το ΤΑΙΠΕΔ για μετάθεση της επόμενης προθεσμίας του διαγωνισμού, δηλαδή της 5ης Νοεμβρίου.
Μέχρι τότε θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν ενδεικτικές προσφορές αλλά και να παρουσιάσουν το ενδεικτικό στρατηγικό τους πλάνο για την εταιρεία. Αμέσως μετά οι ενδεικτικές προσφορές και τα business plans θα αξιολογηθούν ώστε να καταρτιστεί η short list και να ξεκινήσει η διαδικασία (data room, ενημερωτικές συναντήσεις κλπ) ώστε οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν οριστικές προσφορές.
Πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να επιθυμεί να προχωρήσει η διαδικασία και να τηρηθούν τα χρονοδιαγραμμάτα, ωστόσο αυτό θα κριθεί από την ανταπόκριση στο διαγωνισμό και από το πόσες και ποιες εταιρείες θα καταθέσουν ενδεικτικές προσφορές. Μια ακόμη κρίσιμη παράμετρος αφορά στη στάση που θα τηρήσουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην πρόθεση της Gazprom να αποκτήσει, είτε μόνη είτε σε κοινοπραξία, την ελληνική εταιρεία.
Η αγορά πάντως αποτιμά ότι σε περίπτωση που η Gazprom κινηθεί σε συμμαχία με κεντροευρωπαϊκή εταιρεία, θα μπορούσε ευκολότερα να περάσει το σκόπελο των όποιων αντιρρήσεων της Κομισιόν.
 energypress.gr
18/10/12 
--------
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin