Thursday, October 18, 2012

Λέβητας αέριας συμπύκνωσης

Οι λέβητες αέριας συμπύκνωσης είναι από τα ελάχιστα συστήματα θέρμανσης μαζί με το κλιματιστικό ή την αντλία θερμότητας που έχουν βαθμό απόδοσης πάνω από 100% ή COP πάνω από την μονάδα.

Ο λέβητας αέριας συμπύκνωσης είναι ένας λέβητας αερίου ο οποίος χρησιμοποιεί τα συμπυκνώματα που σχηματίζονται από τα καυσαέρια του καυσίμου για να παράσχει περισσότερη ενέργεια υπό μορφή θερμότητας.
Τα συμπυκνώματα του καυσαερίου είναι υπό την μορφή υδρατμών. Σε αυτή την μορφή φτάνουν μετά από κατάλληλη ψύξη μέσα στον θάλαμο καύσης, όταν το καυσαέριο φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία τότε ένα μέρος από τα καυσαέρια μετατρέπεται σε υδρατμό ο οποίος εμπεριέχει ποσό θερμότητας. Στους συμβατικούς λέβητες τα καυσαέρια θα απελευθερωθούν στο περιβάλλον μέσω της καπνοδόχου. Στον λέβητα αέριας συμπύκνωσης όμως δεν θα συμβεί αυτό.




Από το θέμα της ενέργειας. Η επιπλέον ενέργεια που προσδίδεται στο σύστημα από αυτή την τεχνική της αέριας συμπύκνωσης είναι περίπου 11% στην καλύτερη περίπτωση. Έτσι ενώ ένας συμβατικός λέβητας με την πλέον καλύτερη τεχνολογία κατασκευής που έχει μπορεί να φτάσει το 96 με 97% βαθμό απόδοσης, αν προστεθεί και το 11% από τα συμπυκνώματα τότε η μέγιστη συνολική θερμική απόδοση μπορεί να είναι 108% ή αλλιώς συντελεστή COP=1.08.

Άρα λοιπόν στο 1 Watt θερμικής ενέργειας που θα εισέλθει στον λέβητα από την καύση του φυσικού αερίου και θα μετατραπεί σε θερμότητα, στο νερό που θα κυκλοφορήσει στο σύστημα θέρμανσης θα προσδοθεί θερμότητα ίση με 1.08 Watt.

Ο λέβητας αέριας συμπύκνωσης είναι από τις ελάχιστες διατάξεις που η αρχή λειτουργίας του είναι πλήρως γνωστή και κατανοητή στους μηχανικούς και δεν τίθεται περιθώριο αμφισβήτησης. Απεναντίας υπάρχουν ένα σωρό άλλα συστήματα που διαφημίζονται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια λχ λέβητας ιόντων και επαγωγικός λέβητας, όπου οι αρχές λειτουργίας των εν λόγω συστημάτων είναι άγνωστες και αμφισβητήσιμες από το σύνολο των μηχανικών ενώ απουσιάζουν και επίσημα εργαστηριακά δεδομένα για την αποδοτικότητα των συστημάτων αυτών.
http://energy-engineer.blogspot.gr/

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin