Friday, October 12, 2012

Νανολούλουδο ηλιακή κυψέλη

Ουάσινγκτον 
Το εντυπωσιακό λουλούδι που βλέπετε σε αυτή την εικόνα είναι ένα… νανο-λουλούδι με πέταλα που έχουν πάχος μόλις 20-30 νανόμετρα. Και όσο όμορφο και αν είναι δεν φτιάχτηκε για να χαίρονται τα μάτια μας: στόχος του κατασκευαστή του, Λινγιού Κάο, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας είναι να ανοίξει μέσα από την… πανέμορφη έρευνά του τον δρόμο για την επόμενη γενιά συσκευών αποθήκευσης ενέργειας όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και οι υπερπυκνωτές.

Το νανο-λούλουδο δημιουργήθηκε με βάση σκόνη θειούχου γερμανίου, ενός ημιαγώγιμου υλικού το οποίο μάλιστα απορροφά το φως και μπορεί να το μετατρέπει σε ενέργεια – έτσι είναι δυνατόν να επιτελέσει το έργο μιας ηλιακής κυψέλης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «ACS Nano». 
Ο δρ Κάο και η ομάδα του συνέθεσαν το μικροσκοπικό λουλούδι ατμοποιώντας αρχικώς τη σκόνη του θειούχου γερμανίου σε έναν φούρνο. Στη συνέχεια έψυξαν τον ατμό με ελεγχόμενο τρόπο έτσι ώστε να δημιουργηθούν λεπτά στρώματα που έμοιαζαν με πέταλα και «ξεπετάγονταν» το ένα μέσα από το άλλο. 
Θεοδώρα Τσώλη
tovima gr
12/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin