Tuesday, October 30, 2012

Μέτρα Κατά του Λαθρεμπορίου Καυσίμων με τη Βοήθεια της Υψηλής Τεχνολογίας

Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων παρουσίασαν σήμερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς και Περιβάλλοντος - Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου.


Η απελευθέρωση των μεταφορών, η τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα και τα πλοία ανεφοδιασμού με πετρέλαιο ναυτιλίας, η εγκατάσταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων, η θέσπιση κανόνων διαφάνειας στην τιμολόγηση των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας, η ιχνηθέτηση των καυσίμων, η κατάργηση της βενζίνης LRP («νέα σούπερ») και ο έλεγχος των «πειραγμένων» αντλιών με ειδικά διασκευασμένο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά, είναι ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «πακέτο», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου, ώστε η απελευθέρωση της αγοράς και η άρση των εμποδίων εισόδου, στη βάση των προτάσεων που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, να στηρίζεται σε σταθερά θεμέλια. Ο κ. Χατζηδάκης απέδωσε τις υψηλές τιμές των καυσίμων στην υψηλή φορολογία που επιβλήθηκε την τελευταία διετία, τόνισε ωστόσο ότι αποτελεί χρέος της Πολιτείας σε αυτές τις συνθήκες να προστατεύσει τους καταναλωτές και τους ευσυνείδητους επαγγελματίες.


Από την πλευρά του ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε πως αν με τα μέτρα αυτά καταφέρει η Πολιτεία να περιορίσει το λαθρεμπόριο, άρα να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου «τότε μπορούμε να ξαναδούμε το θέμα των φόρων στα καύσιμα», αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι οι φόροι μπορεί να μειωθούν.


Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται: -Η εγκατάσταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών και εκροών όγκου σε όλα τα στάδια διακίνησης, (διυλιστήρια, εταιρίες, πρατήρια) και η σύνδεσή τους με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Με την εγκατάσταση των συστημάτων αυτών θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά η διακίνηση των καυσίμων ενώ ο καταναλωτής στην αντλία θα λαμβάνει αυτόματα απόδειξη με τον όγκο και την αξία των καυσίμων που αγόρασε. Οι προθεσμίες για την εγκατάστασή τους στα πρατήρια λήγουν από τις 31 Μαρτίου του 2013 και μετά, αρχής γενομένης από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


-Η ιχνηθέτηση των καυσίμων. Οι ιχνηθέτες είναι ουσίες που διευκολύνουν τον εντοπισμό της νοθείας και του λαθρεμπορίου καυσίμων.


-Η τοποθέτηση GPS σε όλα τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα. Με GPS θα εξοπλιστούν και τα πλοία μεταφοράς πετρελαίου ναυτιλίας (σλέπια) δεδομένου ότι μετά την εξίσωση των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης αναμένεται έξαρση του λαθρεμπορίου με ναυτιλιακό πετρέλαιο το οποίο είναι αφορολόγητο.


-Η πραγματοποίηση ελέγχων με ειδικά διασκευασμένο ΙΧ χωρίς διακριτικά που θα εφοδιάζεται με καύσιμα και θα εντοπίζει άμεσα τις περιπτώσεις καταδολίευσης των αντλιών, δηλαδή τις αντλίες που κλέβουν καύσιμα από τον καταναλωτή.


-Η άρση των εμποδίων στη μεταφορά πετρελαιοειδών. Τα ανεξάρτητα πρατήρια αποκτούν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ή μισθωμένα βυτιοφόρα ανεξαρτήτως χωρητικότητας, τα βυτιοφόρα ανεξαρτήτως τονάζ, με το εμπορικό σήμα του μεταφορέα ή του ανεξάρτητου πρατηρίου, αποκτούν πρόσβαση στα διυλιστήρια και τις εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας ενώ τα πρατήρια με σήμα εταιρείας θα μπορούν επίσης, όπως και τα ανεξάρτητα πρατήρια, να χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ή μισθωμένα βυτιοφόρα για να εφοδιάζονται με καύσιμα από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας με την οποία έχουν συμβατική σχέση, εφόσον αυτό προβλέπεται στη σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας με την εταιρεία. Οι σχετικές διατάξεις όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.


-Στον τομέα της τιμολόγησης των καυσίμων, τα διυλιστήρια καλούνται να προβαίνουν σε αναλυτικό προσδιορισμό των στοιχείων κόστους που χρεώνουν στους πελάτες τους. ενώ για τις συμβάσεις εταιριών - πρατηριούχων προβλέπεται υποχρεωτική σύναψη γραπτών συμβάσεων στις οποίες θα αποτυπώνεται εκ των προτέρων, η πιστωτική πολιτική και η πολιτική παροχών και εκπτώσεων.


Η κατάργηση της βενζίνης LRP γίνεται με στόχο την απελευθέρωση υποδομών (δεξαμενές κλπ.) οι οποίες δεσμεύονται σήμερα για το συγκεκριμένο καύσιμο και δεδομένου ότι οι καταναλώσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο (1,4% στο σύνολο των βενζινών) καθώς αφορούν μικρό αριθμό αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας. Τα συγκεκριμένα ΙΧ θα μπορούν να κινούνται με ειδικές πρόσθετες ουσίες στην αμόλυβδη (κόστους περί τα 4 λεπτά ανά λίτρο).


Στις κυβερνητικές ανακοινώσεις περιλαμβάνεται επίσης το νομοσχέδιο για τη σύσταση φορέα τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας καυσίμων, σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία και το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. 

.energia.gr
30/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin