Tuesday, October 30, 2012

Νέα ελαφρότερα αεροπλάνα για φτηνότερα ταξίδια

Νέα γενιά αεροσκαφών, από πολύ ελαφρύτερα, προηγμένα συνθετικά υλικά, που θα μειώνουν θεαματικά την κατανάλωση της κηροζίνης, και άρα το ταξίδι θα κοστίζει φτηνότερα, επεξεργάζονται στη Ρωσία. Τα υλικά αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε πολλούς σημαντικούς τομείς της οικονομίας τόσο στη Ρωσία όσο και διεθνώς.
Σήμερα, η τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων βασίζεται κυρίως στο κόστος των καυσίμων των αεροπλάνων. Αλλά ίσως στο μέλλον, η τιμή της κηροζίνης να μην παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στο κόστος των αερομεταφορών.
Και να μπορούμε απολαμβάνουμε τις πτήσεις, πληρώνοντας κατά πολύ λιγότερα, επειδή τα αεροσκάφη που θα παράγονται, θα χρησιμοποιούν προηγμένα σύνθετα υλικά. Για παράδειγμα, ίνες από άνθρακα, μια τεχνολογία που μειώνει σημαντικά το βάρος του αεροσκάφους, συνεπώς και την κατανάλωση καυσίμου.

Η εισαγωγή της νέας γενιάς υλικών στην αυτοκινητοβιομηχανία θα μειώσει, από ότι φαίνεται αισθητά το κόστος των αυτοκινήτων. Τα χάι-τεκ υλικά θα βελτιώσουν τη λειτουργία των σιδηροδρόμων, των αεροδρομίων, τις κτηριακές υποδομές. Στην ιατρική, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τεχνητά εμφυτεύματα για τη μεταμόσχευση οργάνων.

Μέχρι το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών εμπειρογνωμόνων, στην παγκόσμια βιομηχανία θα χρησιμοποιείται μια νέα γενιά υλικών, που θα δημιουργούνται σε μοριακό επίπεδο. Έτσι, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου για τον Εκσυγχρονισμό, ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντενίς Μαντούροφ, αναφέρθηκε στις μοναδικές δυνατότητες των νέων υλικών και δήλωσε ότι ο όγκος της παραγωγής τους στη Ρωσία θα αυξηθεί κατά 10-20 φορές έως το 2020.

Γι’αυτό το θέμα, ο υπουργός μίλησε στη «Ροσσίσκαγια Γκαζέτα».

Οικολογικά

ΕΡ: Ντενίς Βαλεντίνοβιτς, γιατί δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη αυτού του τομέα;

ΑΠ: Τα υλικά νέας γενιάς, αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της καινοτομίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας.

Τα σύνθετα υλικά, είναι ελαφρύτερα, ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά από τα παραδοσιακά υλικά. Δεν καίγονται, δεν διαβρώνονται και είναι ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε για πάρα πολλές χρήσεις. Αυτό σημαίνει μείωση του χρόνου κατασκευής, χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και μια αύξηση της διάρκειας ζωής των συστημάτων, στα οποία χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα υλικά.

Αλλά τα πιο καινοτόμα υλικά, τα βιοϋλικά (biocomposites), είναι σημαντικά και από την άποψη της «πράσινης οικονομίας». Για παράδειγμα, με τη μείωση του βάρους του αυτοκινήτου, ελαττώνεται όχι μόνο η κατανάλωση καυσίμων, αλλά και οι εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου». Επίσης, η μείωση κατά 3-4 φορές των υλικών για τουρμπινομηχανές (βιομηχανικές αντλίες και ανεμιστήρες), αυξάνει την παραγωγικότητά τους κατά 20-30%.

Χρήση σε πολλούς τομείς

ΕΡ: Ο πρώτος κλάδος της οικονομίας, που χρησιμοποίησε τα σύνθετα υλικά, ήταν η «αμυντική βιομηχανία». Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, χρησιμοποιούνται μαζικά παγκοσμίως, σε μη στρατιωτικούς τομείς. Ποιοί από αυτούς τους τομείς, είναι στην πρώτη θέση για τη Ρωσία;

ΑΠ: Η στρατηγική μας είναι η ίδια. Η διαμόρφωση μιας μαζικής βιομηχανίας σύνθετων υλικών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στους «πολιτικούς» τομείς της οικονομίας. Από την έρευνα για τη δυνητική ζήτηση των προϊόντων, προσδιορίσαμε τομείς προτεραιότητας, όπως είναι οι κατασκευές, ο κλάδος των μεταφορών, η ενέργεια, ο κλάδος των μηχανοκατασκευών, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, η βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, η χημική και η πετροχημική βιομηχανία.

ΕΡ: Ποια είναι η τιμή των νέων υλικών;

ΑΠ: Όχι μόνο τα σύνθετα υλικά, άλλα και άλλα καινοτόμα προϊόντα και λύσεις, στην αρχική φάση μπορεί να είναι πιο ακριβά από τα παραδοσιακά υλικά. Αυτό ισχύει στην αγορά των προϊόντων, αλλά όταν αρχίζει η μαζική παραγωγή και χρήση τους, καταλήγουν να είναι φθηνότερα και πιο αποτελεσματικά, λόγω του χαμηλού λειτουργικού κόστους.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα RG.ru
http://rbth.gr/articles/2012/10/30/nea_elafrotera_aeroplana_gia_ftinotera_taksidia_17833.html
30/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin