Tuesday, October 16, 2012

Πώληση δικτύων στον ηλεκτρισμό με τις ευλογίες της τρόικας

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά, εντός του Οκτωβρίου, του 51% τουλάχιστον των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής δικτύου μεταφοράς), στο ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει το νέο ενεργειακό μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης στο πλαίσιο των υποχρεώσεων για την καταβολή της νέας δόσης. Αν και ανεπισήμως το ΥΠΕΚΑ δεν επιβεβαιώνει τις σχετικές πληροφορίες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της επικαιροποίησης και εξειδίκευσης του μνημονίου, έχει καταρτιστεί έναν νέο χρονοδιάγραμμα για τις ενεργειακές δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ήδη γνωστές, ενώ υπάρχει και μια σειρά από νέες υποχρεώσεις όπως η μεταφορά των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.


Έτσι μετά το νομικό διαχωρισμό που έχει ήδη πραγματοποιηθεί ακολουθεί ο πλήρης διαχωρισμός και η πώληση των δικτύων του ηλεκτρισμού. Παράλληλα προς πώληση οδηγούνται όπως προβλεπόταν και λιγινιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ με το τελικό πλάνο να πρέπει να διατυπωθεί μέσα στον Οκτώβριο, ενώ η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013. Όπως αναφέρεται στο κείμενο θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρήσουν στην εξαγορά είτε μεμονωμένα είτε με κοινοπραξίες.

Επίσης στο ίδιο κείμενο προβλέπεται το πάγωμα των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στις στέγες και η ακύρωση μέχρι το Νοέμβριο όλων των αδρανών αδειών ΑΠΕ, η θέσπιση τέλους για το λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013, η υποβολή μελέτης για τη σύγκριση των αμοιβών των υπαλλήλων της ΔΕΗ με τις αμοιβές σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες, η μηνιαία έκδοση των λογαριασμών της ΔΕΗ και τέλος η υποχρέωση κατάρτισης μελέτης μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 για το χρόνο και το κόστος της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα έως το Δεκέμβριο του 2012.

Ειδικά για το ΛΑΓΗΕ προβλέπεται ότι από τον τρέχοντα μήνα θα πρέπει να δημοσιεύονται μηνιαία στοιχεία για την εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ με προβολές καθ ΄όλο το 2013.

Τιμολόγια

Επίσης το νέο μνημόνιο αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για όλους, εκτός από την ευπαθή ομάδα καταναλωτών μέχρι τον Ιούνιο του 2013. 

Έτσι θα πρέπει η πρώτη απόφαση για αύξηση των τιμολογίων να εκδοθεί το Νοέμβριο και να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2013.  Επιπλέον προβλέπεται να γίνουν τροποποιήσεις στις χρεώσεις των καταναλωτών χαμηλής τάσης μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, με ισχύ  από το Μάρτιο του 2013.

Η πλήρης κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων για όλους εκτός των ευπαθών κοινωνικών ομάδων θα πρέπει να γίνει ως γνωστόν στο β τρίμηνο του 2013.

Χ. Φλ.

capital.gr
16/10/12 
------------
  • 2. Ηλεκτρική ενέργεια: ιδιωτικοποιήσεις δικτύων, λιγνιτών και αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ζητά η τρόικα

Την άμεση ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και προώθηση μέσα στο 2013 πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση η τρόικα αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Τα εν λόγω μέτρα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, περιλαμβάνονται στις προβλεπόμενες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, που καταγράφονται ως θεμελιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Η ιδιωτικοποίηση των δικτύων θα γίνει με μεταφορά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μέσα στον Οκτώβριο.
Όσον αφορά στις λιγνιτικές μονάδες, η πώλησή τους ζητείται να έχει πραγματοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πληροφορίες για πιέσεις προς εκποίηση λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης, έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά τη δικαίωση της ΔΕΗ από το Ευρωδικαστήριο σχετικά με τις αιτιάσεις περί δεσπόζουσας θέσης στη λιγνιτική παραγωγή και την απαίτηση της Κομισιόν για ιδιωτικοποίηση λιγνιτών η οποία εντέλει δεν πέρασε.

Τέλος, η τρόικα ζητάει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2013.
econews
16/10/12


Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin