Tuesday, October 23, 2012

Καταδίκες για τον σεισμό στην Ακουίλα

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί στην Ιταλία η καταδίκη των επτά μελών της «Επιτροπής Μεγάλων Κινδύνων» για τον φονικό σεισμό που είχε σημειωθεί στην Ακουίλα στις 6 Απριλίου 2009.
«Δεν καταδικάσθηκαν επειδή δεν προέβλεψαν τον σεισμό, αλλά επειδή καθησύχασαν υπερβολικά τους κατοίκους». Με αυτό το σκεπτικό, το δικαστήριο της Ακουίλα προχώρησε στην τελική καταδίκη σε έξι χρόνια φυλάκισης, των επτά μελών της Επιτροπής Μεγάλων Κινδύνων, όλοι τους σεισμολόγοι και γεωλόγοι.

Στις 31 Μαρτίου του 2009 είχαν συνεδριάσει στην Ακουίλα, όπου σημειώνονταν ήδη επί τρεις μήνες πολλές δονήσεις μικρής έντασης. Σύμφωνα με τον δικαστή Μάρκο Μπίλλι, τα μέλη της επιτροπής έστειλαν στους κατοίκους το μήνυμα ότι έπρεπε να μείνουν ήσυχοι καθώς και ότι η σειρά των σεισμικών δονήσεων που ακούθησαν μετά τον κύριο σεισμό δεν  ήταν ανησυχητική.
 Στιγμιότυπο από τη δίκη  ---
 Στιγμιότυπο από τη δίκη
Ο κόσμος δεν απομακρύνθηκε από την περιοχή, έμεινε στα σπίτια του, κι έτσι την νύχτα της 6ης Απριλίου του 2009 ο Εγκέλαδος  χτύπησε τραγικά, με 309 νεκρούς. Ανάμεσά τους και ο έλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφωλιάς.
«Πρόκειται για εξαμβλωματική απόφαση», δήλωσε ένας από τους καταδικασθέντες. Όλοι τους, τώρα, περιμένουν την εκδίκαση της έφεσης.
Aν δεν αλλάξει κάτι, η προεδρία της κυβέρνησης της Ρώμης,  στην οποία υπάγεται η συγκεκριμένη «Επιτροπή Μεγάλων Κινδύνων»  θα πρέπει να αποζημιώσει τους συγγενείς των τριακοσίων εννέα θυμάτων, με 7,8 εκατομ. ευρώ.
Αθανασία Συγγελάκη, Ρώμη
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
DW
23/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin