Saturday, October 13, 2012

Γαλλία, Γερμανία σε κοινή έκκληση για πάγωμα του προϋπολογισμού της ΕΕ για τη γεωργία

Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν να κρατήσουν τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την γεωργία στο σημερινό του επίπεδο, μετά από συνάντηση μεταξύ των υπουργών γεωργίας τους στο Βερολίνο την Τετάρτη (10 Οκτωβρίου).
Ο Ilse Aigner της Γερμανίας και o Stéphane Le Foll της Γαλλίας δήλωσαν: "υποστηρίζουμε την πρόταση της Επιτροπής για τη διατήρηση του γεωργικού προϋπολογισμού στο ονομαστικό επίπεδο του 2013 για την περίοδο 2014-2020,".
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Γαλλία ο μεγαλύτερος δικαιούχος των γεωργικών επιδοτήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), η οποία σήμερα αποτελεί περίπου το 40% του συνολικού κοινοτικού προϋπολογισμού.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, με τους ευρωπαίους υπουργούς να συναντιούνται στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσουν για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 (ΠΔΠ).
Aigner και Le Foll τόνισαν την ανάγκη να συνεχίσουν χώρες τους με στενές σχέσεις εμπιστοσύνης και κατά τα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ και του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Εν μέσω εκκλήσεων από τη Βρετανία και την Πολωνία – αλλά και άλλων - να γίνουν περικοπές στον τομέα της γεωργίας, οι δύο υπουργοί "εξέφρασαν την αντίθεσή τους προς την πρόταση από ορισμένα κράτη μέλη για τη μείωση των πόρων του πρώτου πυλώνα της [ΚΓΠ]», ο οποίος υποστηρίζει το εισόδημα των αγροτών με άμεσες πληρωμές.

«Ισοπεδωσή» των άμεσων ενισχύσεων
Οι υπουργοί δήλωσαν ότι μπορούν να συμφωνήσουν σε κάποια σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά το επίπεδο των άμεσων πληρωμών προς τους αγρότες, με την προϋπόθεση ότι είναι "λογικό και προοδευτικό».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει ένα σύστημα σύγκλισης για τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ των αγροτών στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Δεδομένου ότι η Γαλλία λαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της ΚΓΠ, οι αγρότες της θα μπορούσαν να δουν έως και 7% μείωση στη χρηματοδότηση, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής.
Οι υπουργοί δήλωσαν ότι υποστήριξαν μια "ισχυρή" ΚΓΠ, δεδομένου ότι ήταν σημαντική για την ανάπτυξη, την απασχόληση, το περιβάλλον και την καινοτομία σε αγροτικές περιοχές της Ευρώπης και για τη συμμετοχή της Ευρώπης στην παγκόσμια επισιτιστική ισορροπία.
Και ενώ υποστηρίζουν την προσπάθεια της Επιτροπής για την πράσινη γεωργία, ζήτησαν ευέλικτες πολιτικές. «Οι υπουργοί ζητούν μια  αγροτική αειφόρο χρήση των περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος όπου αυτό μπορεί να είναι δυνατό", ανέφερε η δήλωση.
Οι δύο υπουργοί ζήτησαν επίσης από την ΕΕ να προστατεύσει με ένα "επιθετικό τρόπο" τα γεωργικά συμφέροντά της μπροστά στην παγκοσμιοποίηση στις εμπορικές σχέσεις της.
EurActiv.gr  

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin