Thursday, October 11, 2012

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΕΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΦΡΑΚΤΟΥ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ.... Περπάτησαν σε ένα «Διατηρητέο μνημείο της φύσης»

Στο δάσος Φρακτού περιφερειακά του παρθένου δάσους στο Παρανέστι Δράμας, πραγματοποίησε αποστολή ο Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής. Οι συμμετοχές έφτασαν τις 39, με ορειβάτες από Κομοτηνή, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Δράμα, Αθήνα και Πειραιά. Η αποστολή έφθασε στο δασικό εργοτάξιο το απόγευμα της 6ης Οκτωβρίου. 
 
Την επομένη πραγματοποιήθηκε η διαδρομή:  Εργοτάξιο-συστάδα Συμήδας-Τζάκι και Γκούρας ρέμα- Αχλαδόρεμα- 1ος,2ος,3ος καταρράκτης-ερείπια Αχλαδοχωρίου-Πανόραμα-Τζάκι και Γκούρας  ρέμα-συστάδα Συμήδας-Εργοτάξιο.

Το "Παρθένο Δάσος", το μοναδικό αυτό εργαστήρι της φύσης,  το πασίγνωστο για την επιστημονική του αξία, βρίσκεται στη θέση "Φρακτό" του δάσους του Παρανεστίου του νομού Δράμας,  στο βορειότερο άκρο της Ελληνικής Κεντρικής Ροδόπης, σε απόσταση  100 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας και σε υψόμετρο  1.500-1.950 μ. Καταλαμβάνει έκταση 8.500 στρεμ. περίπου και η γενική  του έκθεση είναι νότια. Από το 1980 έχει ανακηρυχθεί "Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης" και έκτοτε τελεί υπό καθεστώς ειδικής προστασίας. Η αρχική ανακάλυψη παρθένων εκτάσεων (5.500 στρεμ.) και η υπόδειξη  και ο προσδιορισμός για πρόσβαση τους έγιναν από τη Σχολή Δασολογίας  και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Αργότερα τέθηκαν εκτός δασικής διαχείρισης και άλλες συστάδες, έκτασης  2.700 στρεμ., γύρω από τις ήδη προστατευόμενες, που προσομοιάζουν  με αυτές.

Η  επιστημονική αξία του παρθένου δάσους του Παρανεστίου για τη μελέτη  και έρευνα της φυσικής αναγέννησης και εξέλιξης της δομής του δάσους,  κάτω από εντελώς φυσικές συνθήκες, είναι πραγματικά ανυπολόγιστη  και παρουσιάζει πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Ο ορισμός "Παρθένο  Δάσος" έχει γίνει αντικείμενο ποικίλουσας διατύπωσης εκ μέρους  Ευρωπαίων επιστημόνων από τα μέσα του περασμένου αιώνα (Seidel, 1848) ως πολύ πρόσφατα από τον Leipundgut (1982), ο οποίος όρισε  ότι "Παρθένο Δάσος είναι το δάσος εκείνο του οποίου η βλάστηση,  η μίξη και η  δημιουργία εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνον από φυσικούς,  σταθμικούς και οικολογικούς παράγοντες. Έτσι μπορεί να θεωρηθεί  ως φυσικό εργαστήρι που στο μέλλον θα παίρνει όλο και μεγαλύτερη  αξία, καθόσον θα αυξάνει η σημασία της έρευνας του περιβάλλοντος".

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin