Saturday, October 20, 2012

Γ. ΧΑΝ: Χάνονται 3 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Τον κίνδυνο να χαθούν 3 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ επεσήμανε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.
Ο κ. Χαν, που βρίσκεται στην Αθήνα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκτίμησε ότι η χώρα μας δεν θα πετύχει τον φετινό στόχο για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Οπως είπε, μέχρι τώρα έχουν γίνει αιτήματα για πληρωμές 700 εκατ. ευρώ και είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για την απορρόφηση των υπολοίπων 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012. Βέβαια παρατήρησε το γεγονός της καθυστέρησης σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από τους δανειστές και την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο επίτροπος άφησε αιχμές και για την καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση. Είπε, μάλιστα, ότι θα ζητήσει εξηγήσεις: «Εχω απογοητευτεί γιατί δεν έχουν λειτουργήσει τα πράγματα ομαλά», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε στον λόγο της μη εκταμίευσης χρημάτων από την ΕΤΕπ. Μάλιστα ο κ. Χαν είπε πως από την πλευρά της Ελλάδας και των Βρυξελλών έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και πρόσθεσε με νόημα: «Οταν επιστρέψω στις Βρυξέλλες πρέπει να κάνω ορισμένα τηλεφωνήματα». Στο θέμα της ΕΤΕπ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εκταμιευτούν τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφερόμενος στο θέμα της πορείας των 180 έργων - σημαία του ΕΣΠΑ είπε πως σε 40 από αυτά παρουσιάζονται καθυστερήσεις. Ανάμεσά τους είναι και οι τέσσερις αυτοκινητόδρομοι, για τους οποίους ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει την επίτευξη συμφωνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, αυτή η χρηματοδότησή τους δεν αποκλείεται να γίνει από το επόμενο ΕΣΠΑ, με τη μέθοδο των έργων - γέφυρες.
Εξάλλου, ο κ. Χαν άφησε να εννοηθεί ότι τελικά τα κοινοτικά κονδύλια που αναλογούν στην Ελλάδα για την επόμενη προγραμματική περίοδο μπορεί να μην είναι μόνο 12 δισ. ευρώ. Εκτίμησε ότι θα γίνει δεκτή η κατηγορία περιφερειών σε μετάβαση για πρώτη φορά.
Τέλος, ο επίτροπος είπε ότι μέσα από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα διατεθούν κονδύλια της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
www.imerisia.gr
20/10/12 
------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin