Sunday, September 09, 2012

Ο Πούτιν στιγματίζει τη "μη εποικοδομητική προσέγγιση" των Βρυξελλών για τη Gazprom

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στιγμάτισε σήμερα τη "μη εποικοδομητική προσέγγιση" των Βρυξελλών, μετά την έρευνα που άνοιξε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση των πρακτικών ανταγωνισμού από το ρωσικό όμιλο φυσικού αερίου Gazprom.
"Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια μη εποικοδομητική προσέγγιση. Λυπούμεθα που συμβαίνει αυτό. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βγούμε από την κατάσταση αυτή χωρίς απώλειες για τις δυο πλευρές μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου", τόνισε.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη τη διεξαγωγή έρευνας καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η Gazprom, της οποίας το 50% και πλέον ανήκει στο ρωσικό κράτος, παρεμποδίζει την ελεύθερη ροή φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι επιβάλλει άδικες τιμές σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης συνδέοντας το κόστος του αερίου με τις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, ο Πούτιν συνέδεσε την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκοπός της έρευνας είναι να αναγκασθεί η Ρωσία να βοηθήσει την ΕΕ που έχει βυθιστεί σε βαθειά οικονομική κρίση.
"Την προκάλεσαν (την έρευνα) πολλά πράγματα, αλλά κυρίως η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη", υποστήριξε και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θέλει να αναγκάσει τη Gazprom να "επιχορηγήσει" τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, παρέχοντάς τους φυσικό αέριο σε καλή τιμή.
"Η ενωμένη Ευρώπη θέλει να διατηρήσει μια ορισμένη πολιτική επιρροή και θέλει εμείς να πληρώσουμε γι΄αυτό", τόνισε ο Πούτιν.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο ρώσος πρόεδρος στο Βλαδιβοστόκ όπου συμμετείχε στο Φόρουμ οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

express gr
9/9/12
-

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin