Wednesday, September 05, 2012

Περίοδος... εκπτώσεων για τα αυθαίρετα


ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ» Του Κασσιανού Τζέλη
Μειώσεις προστίμων, μπόνους εκπτώσεων και παράταση της διαδικασίας φαίνεται ότι φέρνουν οι αλλαγές στον νόμο για τα αυθαίρετα που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενδεχομένως να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους ιδιοκτήτες που έως τώρα είτε δεν συμμετέχουν είτε δεν πληρώνουν.

Είναι πολύ πιθανόν, οι νέες ρυθμίσεις να φέρουν επιπλέον μειώσεις για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες καθώς και για όσους έχτισαν αυθαίρετο μεταξύ του 1983 και του 2004. Γι' αυτή την κατηγορία παλαιότητας ειδικά σχεδιάζεται η μείωση του προστίμου να φτάσει ακόμη και στο 50% από 20% που είναι σήμερα.

Δόσεις
Εξετάζεται ακόμη η αύξηση του αριθμού των δόσεων που σήμερα μπορούν να φτάσουν έως τις 48 αλλά και μπόνους έκπτωση της τάξης του 10%-20% σε όσους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους καταβάλλουν το 40% του επιβληθέντος προστίμου τακτοποίησης. Είναι εμφανής η προσπάθεια του υπουργείου να φέρει τους αυθαιρετούχους στα Ταμεία. Ειδικά για τις μειώσεις στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων εξετάζεται η διεύρυνση, καθώς σήμερα οι ρυθμίσεις αφορούν μόνο τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ετσι λοιπόν αναμένεται μείωση προστίμων και για τους μακροχρόνια άνεργους, τους πολύτεκνους κ.λπ.

Επιπλέον, εξετάζεται παράταση στη διαδικασία η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, αν και το ΤΕΕ ζητά μια μεγάλη ετήσια τουλάχιστον παράταση. Η παράταση ίσως ανακοινωθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και θα είναι η πέμπτη στη σειρά.
Η τέταρτη παράταση λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου. Από εκεί και έπειτα, αναμένεται σύντομα να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν οι νέες εκπτώσεις και μειώσεις των προστίμων. Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση του νόμου για τα αυθαίρετα και η εναρμόνισή του με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό.
  • Πέντε εκατομμύρια ακίνητα είναι αυθαίρετα ή έχουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες
  • 400.000 είναι περίπου οι αιτήσεις τακτοποίησης που έχουν κατατεθεί
  • 14 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία, αναμένεται νέα παράταση
  • 48 δόσεις σήμερα, σχέδιο για αύξηση των μηνιαίων δόσεων
imerisia.gr
"Η" 5/9

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin