Sunday, September 30, 2012

Θεσσαλονίκη: Ο άγνωστος νομικός «πόλεμος»για οικόπεδα - φιλέτα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Με ποινικές κυρώσεις αλλά και αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύει η διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς για τα οικόπεδα - φιλέτα στο Καραμπουρνάκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση μετά από μήνυση των ιδιοκτητών έχει παραπεμφθεί σε δίκη για παράβαση καθήκοντος ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, ο τοπογράφος του δήμου, ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού και προϊστάμενος Πολεοδομίας Καλαμαριάς. Την ίδια στιγμή εκκρεμούν στα αστικά δικαστήρια αγωγές αποζημίωσης με τις οποίες οι οικοπεδούχοι διεκδικούν το ποσό των 8.500.000 ευρώ.

Η ποινική υπόθεση που εκκρεμεί αφορά την άρνηση της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Καλαμαριάς να χορηγήσει οικοδομική άδεια για το οικόπεδο που περικλείεται από τις οδούς Κολχίδος - Θ. Σοφούλη - Ναυαρίνου και παραλιακής γραμμής (αιγιαλού). Στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί αναφέρεται ότι τα στελέχη του δήμου Καλαμαριάς «ενήργησαν με πρόθεση κατά παράβαση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος που συνίστατο στην έκδοση των αδειών αυτών». Οπως επισημαίνεται, όλοι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν με πρόθεση και σκοπό βλάβης των εγκαλούντων, η οποία συνίσταται στη διαρκή παρακώλυση αξιοποιήσεως των ιδιοκτησιών αυτών με την ανοικοδόμησή τους, που συνεπάγεται υπέρμετρη επιβάρυνση του δικαιώματος επί της ιδιοκτησίας αυτών».

Παράλληλα, το Δεκέμβριο του 2007 υποβλήθηκε και εκκρεμεί αγωγή αποζημίωσής κατά του δήμου Καλαμαριάς για τη μη σύννομη στέρηση της δυνατότητας αξιοποίησης των οικοπέδων επί 25ετία ύψους 8.500.000 ευρώ.

Eπίσης εκδόθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης οι υπ’ αρ. 954 και 955/2012 αποφάσεις, κατόπιν αιτήσεως των ιδιοκτητών των οικοπέδων κατά του δήμου Καλαμαριάς (διεύθυνση Πολεοδομίας), οι οποίες αποφαίνονται ότι ο δήμος Καλαμαριάς μη σύννομα αρνήθηκε να εκδώσει τις αιτηθείσες οικοδομικές άδειες, δε συνέτρεχε κανένα κώλυμα εκδόσεως αυτών, κατ’ ακολουθία μη νόμιμα απορρίφθηκε η αίτηση εκδόσεως αδείας τους.
Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια και μετά την κοινοποίηση των παραπάνω αποφάσεων, ώστε να αναγκαστεί η διεύθυνση Πολεοδομίας Καλαμαριάς να εκδώσει τις οικοδομικές άδειες. Οταν όμως ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες οι εντάσεις συνεχίστηκαν, καθώς οι περίοικοι εμπόδισαν τις οικοδομικές εργασίες και χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ.
Μάλιστα ήδη κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί μετά από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους οικοπεδούχους, περίοικοι που υπογράφουν την αίτηση για την ακύρωση των οικοδομικών αδειών δεν είναι άλλοι από τους απέναντι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στις οικοδομές της οδού Σοφούλη 101 και 103 (σύμφωνα με τις διευθύνσεις αναγράφονται στην αίτηση ακύρωσης)!
Μάλιστα αυτοί που αντιδρούν κατέθεσαν αίτηση στο δήμο Καλαμαριάς και στις 24.9.2012 εκδόθηκε απόφαση αναστολής των οικοδομικών αδειών, χωρίς όπως καταγγέλλεται να κληθούν οι οικοπεδούχοι προς ακρόαση. Με βάση αυτή την απόφαση έγιναν και συλλήψεις εργατών, οι οποίοι με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι.
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=153616
30/9/12
----------------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin