Sunday, September 30, 2012

Θέλει να "βάλει χέρι" στο Φυσικό Αέριο ο Έρογλου

Δόθηκε στην δημοσιοτητα η πρόταση για την συνεκμεταλευση των υδρογονανθράκων την οπόια κατέθεσε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο Ντερβίς Έρογλου κατα΄την χθεσινή τους συνάντηση στην έδρα του Οργανμισμού στη Νέα Υόρκη.
  • Η Πρόταση Έρογλου για συνεκμετάλευση των υδρογονανθράκων:......
Ο κ. Ερογλου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας της συνάντησης, αφού ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά τον  Μπαν Κι Μουν για την συνάντηση τους και κατήγγειλε για πολλοστή φορά την ελληνοκυπριακή πλευρά, παρουσίασε την πρόταση όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, η οποία ουσιαστικά αποτελείται από 3 παραμέτρους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερογλου τόσο προς τον Μπαν Κι Μουν όσο και προς τους εκπροσώπους του τύπου, η ύπαρξη των κοιτασμάτων  υδρογονανθράκων καταστούν την ειρήνη στην Κύπρο πιο υποχρεωτική. Ο κ. Ερογλου μάλιστα όπως και στην περσινή του πρόταση δεν συνδέει απαραίτητα την έναρξη της εκμετάλευσης των φυσικών πόρων με την λύση του Κυπριακού.


Οι 3 άξονες της πρότασης είναι οι ακόλουθες:

  • -Η μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να γίνει με αγωγό που θα περάσει από την Τουρκία, καθώς όπως είπε ο τουρκοκύπριος ηγέτης η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει διαφορετικό σαενάριο
  • -Ο διορισμός από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών διαμεσολαβητή για το θέμα των υδρογονανθράκων που θα τεθεί επικεφαλής τεχνικής επιτροπής από εκπροσώπους των δύο πλευρών, η οποία θα αποφασίσει για το διαμοιρασμό των κοιτασμάτων.
  • -Η δημιουργία ειδικού ταμείου εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, την διαχείριση του οποίου θα έχει η τεχνική επιτροπή ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη «χρηματοδότηση της εφαρμογής των προνοιών μιας συνολικής συμφωνίας».

SigmaLive 30/9/12

-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin