Sunday, September 30, 2012

Στο «κόκκινο» η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Του Κοσμά Ζακυνθινού
Τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών εταιρειών πλήττουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιεί πρόσφατη έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ceres, στην οποία επισημαίνεται πως «η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε ισχυρότερα και συχνότερα κύματα καύσωνα, ξηρασίας και ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων».
Οι προβλέψεις για το 2012 είναι αρκετά δυσοίωνες για τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς η φετινή εκτεταμένη ξηρασία θα στοιχίζει περί τα 20 δισ. δολ. στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μολονότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αφορά κρατικές αποζημιώσεις σε ασφαλισμένες καλλιέργειες, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να καταβάλουν περί τα 5 δισ. δολ. «Η έκθεση καθιστά σαφές ότι οι απώλειες απ' τις ακραίες καιρικές συνθήκες είναι κλιμακούμενες και αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για τις αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες», όπως υπογραμμίζει η Mindy Lubber, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ceres, τονίζοντας πως: «Ένας μικρός αριθμός ασφαλιστικών έχουν θωρακιστεί ενάντια στην παγκόσμια απειλή.
Η ευρύτερη συμμετοχή και δράση από το σύνολο της βιομηχανίας είναι απαραίτητη». Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις κλιματικές αλλαγές υποστηρίζουν πως η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη ενισχύει τη συχνότητα εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως καταιγίδες, τυφώνες και ξηρασίες. Η μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση εκδήλωσης των φαινομένων καθιστούν τα μοντέλα κινδύνου που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες ξεπερασμένα.

«Η ασφάλεια αποτελεί πρώτη γραμμή άμυνας κατά των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή δεν καλύπτεται απ' τα παραδοσιακά μοντέλα που διαθέτουν οι ασφαλιστές εταιρείες», σύμφωνα με τον επίτροπο Mike Kreidler της Washington State Insurance, ο οποίος προλόγισε την έκθεση του Ceres. Όπως υπογραμμίζει μάλιστα, «οι εταιρείες πρέπει να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές, εξετάζοντας εάν η ασφαλιστική κάλυψη θα παραμείνει διαθέσιμη και σε προσιτές τιμές».

Ασφαλιστικά... μοντέλα

Η έκθεση του Ceres υποστηρίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν προσαρμόσει τα μοντέλα τους στα νέα δεδομένα, ενώ οι μικροί παίκτες του κλάδου δεν έχουν καν αυτή τη δυνατότητα. Τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα βασίζονται στην υπόθεση ότι ορισμένα ακραία φαινόμενα έχουν πιθανότητα εκδήλωσης 1% κάθε έτος. Ωστόσο, η πρόσφατη εμπειρία δείχνει πως το ποσοστό έχει αυξηθεί. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο πολλές ασφαλιστικές εταιρείες να αυξάνουν τα ασφάλιστρα σε επικίνδυνες περιοχές ή ακόμα και να αρνούνται να ασφαλίσουν, πρακτική που χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμη από επιχειρηματικής σκοπιάς.
Christian Kjaer

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν σε αριθμό και σοβαρότητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», όπως επισημαίνει ο Kerry Emanuel, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. «Στις ΗΠΑ οι μέσες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, και μόνο φέτος έχουν καταγραφεί περισσότερα από 25 νέα ρεκόρ υψηλών επιπέδων». Η Ceres συστήνει στις ασφαλιστικές εταιρείες να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο στη διενέργεια κλιματικών ερευνών, ώστε να ενσωματώσουν τα νέα δεδομένα στα μοντέλα τους.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 29/9

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin