Sunday, September 16, 2012

Εως και 50% Μεγαλύτερη Οικονομία Υπόσχονται τα Ενεργειακά Τζάκια

Με κλιματιστικά, σόμπες που καίνε pellet και ενεργειακά τζάκια με χρήση φθηνότερη έως και 50% έναντι του πετρελαίου «εξοπλίζονται» χιλιάδες καταναλωτές, προκειμένου να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις χαμηλές θερμοκρασίες του φετινού Χειμώνα.
Μετά την εξίσωση του ενιαίου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στο 80% των επιπέδων του κίνησης, υπολογίζεται πως μια μέση οικογένεια θα χρειασθεί για την «παραδοσιακή» φετινή θέρμανση να δαπανήσει επιπλέον 1.300 ευρώ, για αγορά πετρελαίου. Η χρήση φυσικού αερίου, μετά και την εξίσωση των φόρων, παραμένει φθηνότερη λύση μέχρι και 30%, ενώ το κόστος εγκατάστασης ενός καυστήρα συμπεριλαμβανομένων και των υποδομών που απαιτούνται, ανέρχεται σε 3.500 - 4.000 ευρώ για μια μέση πολυκατοικία.

Σύμφωνα με τις επικρατούσες τάσεις, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης καθιστά τη χρήση των καυσόξυλων οικονομικότερη κατά 60% φέτος, έχοντας σαν αποτέλεσμα να διευρύνεται η χρήση τους και σε μεγάλα αστικά κέντρα, παρά τις τεχνικές δυσκολίες τοποθέτησης και λειτουργίας τζακιού ή και ξυλόσομπας σε διαμερίσματα πολυκατοικιών. Μάλιστα, την περίοδο που διανύουμε καταγράφεται σημαντική αύξηση της ζήτησης για καυσόξυλα, η οποία φθάνει έως και στο 100%, έναντι της περυσινής περιόδου και η οποία εν πολλοίς καλύπτεται από εισαγωγές ξύλων από τη Βουλγαρία. Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα τιμών, αυτά διαφοροποιούνται ανά περιοχή.
Έτσι, στη Δράμα, οι τιμές κυμαίνονται στη ζώνη των 100 ευρώ ανά τόνο και δεν παρατηρείται κάποια αύξηση σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα, ενώ αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, η τιμή φθάνει τα 140 ευρώ ανά τόνο, στη Λάρισα στα 150 ευρώ τον τόνο, και στην Αθήνα στα 170 - 190 ευρώ ο τόνος. Ανταγωνιστικό παραμένει και το pellet, καθώς ένα κιλό κόστιζε πέρυσι περί τα 27 λεπτά. Ωστόσο, το κόστος μετασκευής ή εγκατάστασης νέων καυστήρων δεν είναι αμελητέο, και για μια διπλοκατοικία ανέρχεται σε 3.000 - 5.000 ευρώ.
Ιδιαίτερα δημοφιλής και σχετικά προσιτή λύση αποτελεί για πολλούς η μετατροπή της ήδη υπάρχουσας εστίας τζακιού σε... ενεργειακό! Το ενεργειακό τζάκι έχει πολύ υψηλότερη απόδοση από το συμβατικό, καθώς εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται από την καύση του ξύλου μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλει την εστία. Ταυτόχρονα, έχει μικρότερη και ελεγχόμενη κατανάλωση ξύλου από το συμβατικό, ενώ η ροή του αέρα μπορεί να είναι είτε φυσική, είτε μηχανική (αερόθερμο τζάκι). Όλες οι κλειστές εστίες έχουν σύστημα ρύθμισης του αέρα καύσης και έτσι είναι δυνατή η ρύθμιση της έντασης της φωτιάς κατά βούληση, δηλαδή σιγανή ή δυνατή φωτιά, πράγμα αδιανόητο σ' οποιαδήποτε παραδοσιακή ανοικτή εστία.
Έτσι, η κατανάλωση μιας καλής εστίας, με απόδοση 75%, ανέρχεται σε 4-6 κιλά καυσόξυλα την ώρα. Αυτό σημαίνει 40 - 50 κιλά την ημέρα, εφόσον «καίει» για περίπου 8 ώρες ημερησίως. Σύμφωνα με υπολογισμούς, απαιτούνται 3 - 4 φορές λιγότερα ξύλα, γεγονός που σημαίνει λιγότερα χρήματα.
(από την εφημερίδα "Ημερησία")
 energia.gr
16/9/12 
----
 

1 comment:

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin