Wednesday, September 26, 2012

ΗΛΙΟΣ: 30.000 νέοι ανέργοι από τις αποφάσεις για τα φ/β

Για την απόφαση του Υφυπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κου Ασημάκη Παπαγεωργίου με αριθμό 2317 η οποία καθορίζει  την  νέα τιμολογιακή πολιτική για την παραγόμενη από Φωτοβολταϊκά Ηλεκτρική Ενέργεια  καθώς επίσης και για την  απόφαση της Ρ.Α.Ε   699/2012 , η οποία καταργεί από την Πελοπόννησο κάθε νέα επένδυση  Φωτοβολταϊκών διαμαρτύρεται ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μελετητών Εγκαταστατών Οικιακών Φωτοβολταϊκών ΗΛΙΟΣ.
Αναλυτικά ο σύνδεσμος επισημαίνει:

Α. Οι αποφάσεις αυτές δημιουργούν άμεσα 25-30.000 επί πλέον ανέργους κύρια νέους Επιστήμονες και Τεχνικούς ,που μέχρι τώρα ασχολούνταν με τα οικιακά Φωτοβολταϊκά 
Β.Οι αιτίες που επικαλείται η απόφαση του Υφυπουργού  έχουν αξιολογηθεί μεροληπτικά  εις βάρος της αγοράς των μικρών Φωτοβολταϊκών επενδύσεων διότι
-   τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ  (400 εκ. ευρώ)   οφείλονται
-  από την μία :

1. Στα 172 εκ. ευρώ «παγωμένα και πιθανώς μη εισπραττόμενα ποτέ» των εταιριών  ENERGA και HELLAS POWER
2. Στα 200 εκ. ευρώ λόγω έκτακτης εισφοράς και μη είσπραξης συνοδευόντων αυτήν λογαριασμών  ΔΕΗ
3. Στα 29 εκ. ευρώ από Φ.Π.Α. που οφείλει το Δημόσιο
και από την άλλη :

• Στη μη έγκαιρη εφαρμογή ειλημμένων αποφάσεων από τις αρχές του 2012 για την μείωση του ελλείμματος .
• Στη στρέβλωση της αγοράς ενέργειας, όπου το 60% του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος Α.Π.Ε.) επιδοτεί πλέον το κόστος των  προμηθευτών  ορυκτών Α υλών.
• Στη μη διοχέτευση τα τελευταία 3,5 χρόνια πάνω από 200 εκ. από το ΕΤΜΕΑΡ στις Α.Π.Ε. εξαιτίας των στρεβλώσεων. (Στην περίπτωση αυτή το έλλειμμα θα ήταν μηδενικό)
• Τα προβλήματα   της πολιτικής στην ενεργεία , εξαιτίας των αντικρουόμενων συμφερόντων (φυσικό αέριο, λιγνιτικές μονάδες κλπ...), αποβαίνουν  για άλλη μια φορά εις βάρος των μικρών εταιρειών που ασχολούνται με τα οικιακά Φ/Β (τις οδηγεί στο κλείσιμο) και των εργαζομένων ή αυτοαπασχολουμένων σε αυτές που τους οδηγεί στην ΑΝΕΡΓΙΑ.                 

Παράλληλα εξαιρούν  τα  Fast Truck και τα ΜWatt των «ξένων επενδυτών» ,αφού την ίδια ώρα που ακυρώνει την επαγγελματική απασχόληση δεκάδων χιλ. Νέων Ελλήνων και ακυρώνει την προσδοκία Δεκάδων χιλιάδων  Ελληνικών Οικογενειών για μικρή στήριξη  του Οικογενειακού προϋπολογισμού , η ΡΑΕ αδειοδοτεί  με 1.000 ΜWatt  την κινέζικη εταιρεία Hanergy. (100.000 οικιακά Φ/Β)
Υπενθυμίζουμε λοιπόν  ότι οι μεγάλες μονάδες Φ/Β:
1. Δεν δημιουργούν σχεδόν ούτε μια θέση εργασίας κατά την λειτουργία τους (ούτε φύλακες δεν απασχολούνται!!!)
2. Τα υλικά κατασκευής τους είναι  κατά 95% εισαγόμενα
3. Δεν δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή εγκατάστασης.
4. Δημιουργούν προβλήματα και ανισορροπίες στο Δίκτυο της Δ.Ε.Η.
5. Τα κέρδη  πηγαίνουν κατευθείαν στο εξωτερικό.

Αντιθέτως  τα Οικιακά Φωτοβολταϊκά  είχαν εξαιρετικές επιπτώσεις στις εξής παραμέτρους της χειμαζόμενης,  λόγω κρίσης περιφερειακής Οικονομίας της χώρας μας δηλ.
1]Δημιούργησαν 25-30.000 νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία  χρόνια , άρα με μέσο όρο 300 εργαζομένων στο τομέα αυτό ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας μας και μέσο εισόδημα 1.000ευρώ  είχαμε αύξηση τζίρου σε αυτές τις αγορές 300.000ευρώ ανά/μήνα  ,εάν δε λάβουμε υπόψη μας ένα πολλαπλασιαστή 4 για την αγορά ,τότε αυτός  ο τζίρος  ανέβαινε στο 1.200.000 ευρώ .μήνα ,ποσόν ικανό να βοηθήσει στην συντήρηση δοκιμαζόμενων από την κρίση περιφερειακών αγορών.
2]Χιλιάδες Οικογένειες επένδυσαν και ακόμη περισσότερες θα επένδυαν τα επόμενα χρόνια στα οικιακά Φωτοβολταϊκά, παρόλη την ανασφάλεια του γενικότερου Οικονομικού περιβάλλοντος  ,προσδοκώντας μια ενίσχυση των συνεχώς μειουμένων Οικογενειακών εισοδημάτων τους.
3]Ο ισχυρισμός ότι και με τις νέες τιμές η επένδυση σε οικιακά  Φωτοβολταϊκά παραμένει επικερδής είναι αβάσιμος ,διότι αγνοεί ότι η πλειοψηφία αυτών των επενδύσεων προέρχεται από δανεισμό ο όποιος έχει σήμερα  μέχρι και 12% ετήσιο κόστος.
• Τα παραπάνω μας οδήγησαν [Εταιρείες Μελετητές  και  Εγκαταστάτες Οικιακών Φωτοβολταϊκών]  συστημάτων σε άμεση αντίδραση με στόχο την ανάκληση  αυτών των αποφάσεων και την ανατροπή του  σκηνικού που διαμορφώθηκε τα οικιακά Φωτοβολταϊκά και τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Πελοποννήσου από τα Φ/Β.
Για τον σκοπό αυτό Δημιουργήσαμε  τον Σύνδεσμο μας  με την ονομασία «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών –Εγκαταστατών Οικιακών Φωτοβολταϊκών    ο “Ήλιος”» και
ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
Την αναστολή των αποφάσεων του Υφυπουργού κου Ασημάκη Παπαγεωργίου και της Ρ.Α.Ε για τον Τομέα που αφορά τα Οικιακά Φωτοβολταϊκά και την έναρξη διαλόγου  για τα θέματα αυτά με τους πραγματικά εμπλεκόμενους  και γνώστες  του χώρου  δηλ. τον Σύνδεσμο μας ,ώστε να βρεθεί μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ 
1. Η παραγωγή ρεύματος μέσω Α.Π.Ε   Φ/Β να παραμείνει σε όσο μεγαλύτερο  βαθμό γίνεται  προνόμιο του οικιακού καταναλωτή, του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του μέσου Έλληνα επιχειρηματία και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Έτσι, μόνο,  τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες θα μεγιστοποιηθούν.
2. Οι μεγάλοι όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι, των “ΜWatt”, που έχουν πρόσβαση στο φθηνό χρήμα,  αλλά και σε πολύ φθηνό μηχανολογικό εξοπλισμό , να συμβάλουν οικονομικά, ως  προϋπόθεση για την επένδυσή τους,  στην αναβάθμιση του δικτύου, και όχι να καταλαμβάνουν προνομιακά την χωρητικότητα του μικρομεσαίου τοπικού επενδυτή. Εναλλακτικά να συνδέονται στην υψηλή τάση, και  να επιβαρύνονται με το κόστος κατασκευής υποσταθμών υψηλής τάσης.
3. Να αρθούν οι στρεβλώσεις  στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ.  Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) πρώην Α.Π.Ε. δεν μπορεί να επιδοτεί ένα ορυκτό καύσιμο κατά 60% (μελέτη του ΙΟΒΕ)
4. Η Πελοπόννησος να ανοίξει για τα οικιακά Φ/Β.  .
5. Η τιμή των οικιακών να επαναπροσδιορισθεί μέσα από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους   , λαμβάνοντας υπόψη
(1ον) το υψηλό κόστος δανεισμού,
(2ον) την πληρωμή ΦΠΑ στο κόστος κατασκευής ,
(3ον) κοινωνικά κριτήρια
(4ον) το κλίμα επιχειρηματικότητας της Χώρας μας
(5ον) Την διαφορά απόδοσης λόγω άλλης κατασκευής  των οικιακών  Φωτοβολταϊκών από τα Φωτοβολταϊκά εδάφους 

6. Για την ομαλοποίηση της αγοράς  η πιθανή αύξηση  του   Ειδικού  Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), προκειμένου να είναι βιώσιμες οι ΑΠΕ ,δεν υπερβαίνει το 1 ευρώ/ανά καταναλωτή το μήνα ,αρκεί  αυτό εντέχνως να μην περιλαμβάνει επιδοτήσεις ορυκτών η Εισαγομένων καυσίμων [Φυσικό αέριο].  Οι  Α.Π.Ε. οικιακών , δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας [25-30.000απασχολουμενοι]  και αναπτυξιακή πορεία στη χώρα, αρκεί να μην χρηματοδοτούν  την εισαγωγή Φυσικού Αερίου.
http://www.energypress.gr/news/HLIOS:-30.000-neoi-anergoi-apo-tis-apofaseis-gia-ta-f-b
26/9/12
--

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ INFO

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin