Wednesday, September 26, 2012

Στα 25 tcf Υπολογίζει η Spectrum τα Υπεράκτια Κοιτάσματα Φυσικού Αερίου του Λιβάνου

Σε 25 τρισεκ. κυβικά πόδια (tcf) υπολογίζονται τα δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου του Λιβάνου αναφέρουν εκτιμήσεις της διεθνούς εταιρείας Spectrum, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της λιβανέζικης εφημερίδας «The Daily Star». Η σχετική έκθεση, στην οποία βασίζεται το δημοσίευμα, καλύπτει την θαλάσσια περιοχή στην ΝΔ άκρη της ΑΟΖ του Λιβάνου, στα όρια με την Κύπρο, αλλά και με το Ισραήλ (τα οποία, σημειωτέον, η Βηρυτός αμφισβητεί).


Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η εταιρεία Spectrum, με έδρα το Surrey της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία είναι εταιρικό μέλος του ΙΕΝΕ από τα τέλη του 2011, προσελήφθη από την κυβέρνηση του Λιβάνου για τη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στα ανοικτά των ακτών της χώρας. Μάλιστα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για ποσότητες φυσικού αερίου αξίας 40 δις δολ.
Το ανώτατο στέλεχος της Spectrum, David Rowlands, δήλωσε στην λιβανέζικη εφημερίδα: «Στα 3.000 τετραγωνικά χλμ. που καλύπτουμε στην ΝΔ άκρη του Λιβάνου κοντά στα σύνορα με την Κύπρο και το Ισραήλ, μία πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν 25 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου».
Η «Daily Star» προσθέτει ότι τα αποτελέσματα μέχρι τώρα υπήρξαν περισσότερο από ενθαρρυντικά καθώς μεγάλες εταιρείες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη κα την Ασία έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για την εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή.
Ο κ. Rowlands δήλωσε, επίσης, ότι η συνολική θαλάσσια περιοχή στην οποία η Spectrum θα διενεργήσει τις έρευνες έχει έκταση 22.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς ότι τα επίπεδα ποσοτήτων φυσικού αερίου πιθανόν να είναι υψηλότερα από τις ως τώρα εκτιμήσεις. 
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=62121
26/9/12
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin