Monday, August 13, 2012

Σε ισχύ οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα ηλεκτρονικά απόβλητα

Τα λεγόμενα «ηλε-απόβλητα»
Λευκωσία: Νέοι βελτιωμένοι κανόνες για την συγκέντρωση και επεξεργασία των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ισχύουν από σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα λεγόμενα «ηλε-απόβλητα» αποτελούν μία από τις ταχύτερα αυξανόμενες ροές αποβλήτων που προσφέρουν όμως σημαντικές ευκαιρίες από πλευράς διάθεσης δευτερογενών πρώτων υλών στην αγορά.


Η συστηματική συγκέντρωση και ορθή επεξεργασία αποτελεί προϋπόθεση για να ανακυκλώνονται ύλες όπως ο χρυσός, ο άργυρος, ο χαλκός και τα σπάνια μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε συσκευές τηλεόρασης, επιτραπέζιους υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.


Η νέα οδηγία αποτελεί σημαντικό βήμα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δίνει ώθηση στην αποδοτικότητα των πόρων στην Ευρώπη.


Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος Janez Potocnik αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν για το περιβάλλον και στις ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης σε καινοτόμους τομείς.


Η οδηγία θέτει ως στόχο συλλογής από το 2016, το 45 τοις εκατό του πωλούμενου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 65 τοις εκατό από το 2019.


Από το 2018, η οδηγία θα επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες ηλεκτρονικών αποβλήτων αφού όμως προηγουμένως γίνει εκτίμηση επιπτώσεων.


Η Κομισιόν ευελπιστεί ότι μέχρι το 2020 θα συγκεντρώνονται με χωριστό σύστημα στην ΕΕ γύρω στα 10 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων, δηλαδή περίπου 20 κιλά κατά κεφαλή.


Σήμερα, μόλις το ένα τρίτο των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην ΕΕ υποβάλλεται σε χωριστή συγκέντρωση στο πλαίσιο του τεκμηριωμένου συστήματος.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, το αργότερο έως τις 14 Φεβρουαρίου 2014, τα κράτη μέλη θα πρέπει να τροποποιήσουν την ισχύουσα νομοθεσία τους σχετικά με τα ηλε-απόβλητα και να την ευθυγραμμίσουν με τη νέα οδηγία και τους νέους στόχους.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin