Friday, August 10, 2012

Φρένο στη δόμηση σε επιβαρημένες περιοχές

Συνταγματικό «φρένο» στην επιδείνωση των πολεοδομικών συνθηκών σε ήδη βεβαρημένες οικιστικές περιοχές βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας ότι είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτα και επομένως ανίσχυρα οποιαδήποτε μέτρα (χωροταξικά - πολεοδομικά) οδηγούν σε περαιτέρω υποβάθμιση.

Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε κατά ένα μέρος την υπουργική απόφαση που τροποποίησε το 2005 το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Ελευσίνας εντάσσοντας διάφορα παλαιά εργοστάσια (Κρόνος, Ιρις κ.λπ.) σε καθεστώς χρήσης «πολεοδομικού κέντρου», μολονότι στο αρχικό ΓΠΣ προβλεπόταν η δημιουργία χώρων κοινοχρήστων και πρασίνου που είναι απολύτως αναγκαίοι για μια τόσο επιβαρημένη ζώνη όσο αυτή του Θριασίου Πεδίου.
Κάνοντας δεκτή σχετική προσφυγή κατοίκων της ευρύτερης ζώνης, το ΣτΕ έκρινε παράνομη τη μεταβολή των χρήσεων και τη μείωση χώρων πρασίνου, κοινόχρηστων και κοινωφελών λειτουργιών. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική πολεοδομική υποβάθμιση των οικιστικών περιοχών του Θριασίου Πεδίου, το δικαστήριο δέχθηκε ότι εν όψει της μεγάλης ανάγκης για εξασφάλιση ελεύθερων χώρων, η υπουργική απόφαση προκαλεί συνταγματικά ανεπίτρεπτη τροποποίηση των πολεοδομικών συνθηκών στην περιοχή. Παράλληλα έκρινε (2877/12) ότι κάθε πολεοδομική αλλαγή οφείλει μόνο να βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης.
Προσφυγές
Αντίθετα το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές δύο εταιρειών - ιδιοκτητριών παλαιών εργοστασίων στην ίδια ζώνη, οι οποίες διαμαρτύρονταν, θεωρώντας ότι με τα μέτρα αναμόρφωσης της περιοχής δεσμεύονταν υπέρμετρα οι ιδιοκτησίες τους, ενώ υποχρεώνονταν και σε εισφορά γης.
Το δικαστήριο έκρινε συνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο της εισφοράς σε γη για να εξασφαλίζονται ελεύθεροι κ.λπ. χώροι, ενώ δέχθηκε ότι δεν αδρανοποιείται η οικονομική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, αφού επιτρέπονται κατοικίες, ξενοδοχεία 100 κλινών, εμπορικά καταστήματα (πλην υπεραγορών, πολυκαταστημάτων), γραφεία, τράπεζες, εστιατόρια κ.λπ., με συνέπεια να μη θίγεται ο πυρήνας της συνταγματικής προστασίας της ιδιοκτησίας.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
 ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 10/8 08:04

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin