Sunday, August 26, 2012

Αναζητούν λύσεις για το μετρό της Θεσσαλονίκης

  Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Τον «γόρδιο δεσμό» στην υλοποίηση του μετρό Θεσσαλονίκης επιχειρεί να λύσει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, καθώς θα προσπαθήσει άμεσα να δώσει λύσεις σε ορισμένα από τα αιτήματα της αναδόχου κοινοπραξίας, χωρίς όμως να διασαλεύσει το πλαίσιο της σύμβασης κατασκευής.

Η ανάδοχος κοινοπραξία, η οποία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, έχει υποβάλει σειρά αιτημάτων προς την αναθέτουσα αρχή, τα οποία όμως είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τους τελευταίους πέντε μήνες οι εργασίες προχωρούν μετ' εμποδίων, καθώς η ανάδοχος κοινοπραξία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του έργου.
Εξάλλου, ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε παράδοση του έργου τον Οκτώβριο του 2012, η ολοκλήρωση έχει παραταθεί για τον Νοέμβριο του 2016.

«Ορισμένες από τις απαιτήσεις της αναδόχου είναι εύλογες. Έχει ξεκινήσει ήδη προσπάθεια να δοθούν κάποιες λύσεις για να μπορέσει να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η κατασκευή. Όμως δεν είναι εφικτή η έγκριση οποιουδήποτε αιτήματος από την αναθέτουσα αρχή και κατ' επέκταση από την πολιτική ηγεσία, το οποίο θα είναι εκτός του πλαισίου της σύμβασης και βέβαια εκτός νομιμότητας» επισήμανε στην «ΗτΣ» ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων, κ. Στράτος Σιμόπουλος. Όπως τονίζει ο ίδιος, «μπορεί να αυξηθεί η προκαταβολή, που λαμβάνει ο ανάδοχος του μετρό και να φτάσει στο 10% του κόστους του έργου, έναντι 6% που έχει ήδη λάβει.
Η προκαταβολή του 10% εφαρμόζεται πλέον σ' όλα τα έργα, που λαμβάνουν πόρους από το ΕΣΠΑ και μπορεί να ισχύσει και για το μετρό με μία σχετική νομοθετική ρύθμιση». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάδοχος για να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα ρευστότητας διαπραγματεύεται τη λήψη ομολογιακού δανείου από τις τράπεζες, οι οποίες παλαιότερα απέκτησαν ποσοστό της ΑΕΓΕΚ (που αρχικά είχε κερδίσει το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης), μετοχοποιώντας χρέη της τελευταίας. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου από την πλευρά του Δημοσίου, ο κ. Σιμόπουλος σημειώνει πως «είναι απολύτως διασφαλισμένη στη βασική αρχική γραμμή, δηλαδή στα 9,6 χλμ., που διατρέχουν το κέντρο της πόλης. Τα χρήματα υπάρχουν και οι εκταμιεύσεις, ανάλογα με την εξέλιξη της πορείας του έργου, γίνονται γρήγορα».
Χρόνος αποπεράτωσης
Πάντως, για το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συνόλου των 9,6 χλμ., θα υπάρξουν συγκεκριμένες επικαιροποιημένες ανακοινώσεις, αφού ρυθμιστούν τα εκκρεμή ζητήματα με τον ανάδοχο.
Για την πλήρη καταγραφή της κατάστασης ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων επισκέφθηκε πρόσφατα εκ νέου το έργο του μετρό, σε συνέχεια σχετικής σύσκεψης στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης & Υποδομών Σταύρου Καλογιάννη. «Χρειάζεται να αποφευχθεί πάση θυσία εμπλοκή στην κατασκευή με τον υφιστάμενο ανάδοχο, η οποία θα προκαλούσε τεράστια χρονοτριβή με αρνητικές συνέπειες για την πόλη και την τοπική οικονομία» δηλώνει ο κ. Σιμόπουλος, ενώ προσθέτει ότι στις παρεμβάσεις για την ευχερέστερη προώθηση του έργου μπορεί να περιληφθεί και ο διορισμός εντεταλμένου συμβούλου στο Δ.Σ. της «Αττικό Μετρό», ο οποίος θα επιλύει αποκλειστικά και μόνο διοικητικά ζητήματα του μετρό Θεσσαλονίκης.
«Αυτό το χρονικό διάστημα εξελίσσεται και παρέμβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα του Παπαφείου και να παραχωρηθεί το ταχύτερο δυνατό ο χώρος, όπου θα κατασκευαστεί σταθμός του μετρό» προσθέτει ο ίδιος. Μέχρι στιγμής στη βασική γραμμή των 9,6 χλμ. έχει περατωθεί το 73% των αρχαιολογικών ανασκαφών και το 44% των έργων πολιτικού μηχανικού, ενώ οι μετροπόντικες έχουν διανοίξει έξι χιλιόμετρα σηράγγων.
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες διαδικασίες για την κατασκευή των συρμών στην Ιταλία. Όμως τους τελευταίους πέντε μήνες οι εργασίες προχωρούν μετ' εμποδίων, καθώς η ανάδοχος κοινοπραξία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του έργου. Ενδεικτικό είναι ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε παράδοση του έργου τον Οκτώβριο του 2012, αλλά η ημερομηνία αυτή έχει παραταθεί για τον Νοέμβριο του 2016, αφού μεταξύ άλλων η αρχαιολογία και οι απαλλοτριώσεις ήταν οι αιτίες πολλών εμποδίων στην εξέλιξη του project.
Η γραμμή προς Καλαμαριά
Όσον αφορά στην επέκταση προς Καλαμαριά, αναμένεται πως μέχρι το τέλος του 2012 θα υλοποιηθεί η εγκατάσταση αναδόχου, αφού προηγηθεί η αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών των τεσσάρων υποψηφίων, που εκδήλωσαν δεσμευτικό ενδιαφέρον για την ανάληψη της εργολαβίας.Με τη λήξη της δεύτερης παράτασης, που είχε δοθεί από την «Αττικό Μετρό» στην προθεσμία εκδήλωσης δεσμευτικού ενδιαφέροντος, κατέθεσαν προσφορές και οι τέσσερις εταιρείες ή κοινοπραξίες, που είχαν προεπιλεγεί κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι είναι οι εξής: 1) ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - IMPREGILO - SELI - ANSALDO STS, 2) ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, 3) ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - ALPINE BAU GMBH - FCC CONSTRUCCION S.A. και 4) J&P ? ΑΒΑΞ Α.Ε. - GHELLA SPA - ALSTOM TRANSPORT SA.
«Η επέκταση προς την Καλαμαριά είναι ένα ώριμο έργο, οι προσφορές γι' αυτό αξιολογούνται και καταβάλλεται προσπάθεια από τώρα να περατωθεί το ζήτημα των σχετικών απαλλοτριώσεων, πριν καν ξεκινήσει η υλοποίηση των εργασιών» υπογραμμίζει ο κ. Σιμόπουλος.
Η επέκταση προς Καλαμαριά, είναι η πρώτη της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης και θα προσθέσει ανατολικά του βασικού κορμού πέντε νέους σταθμούς (νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής. Πρόκειται για επένδυση συνολικής προβλεπόμενης δαπάνης 518.000.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Η επέκταση αυτή υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί περισσότερους από 63.000 επιβάτες σε ημερήσια βάση.
Συνεχίζονται οι ανασκαφές
Για τις εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων υπογραμμίζει «πως σ' όλο το μήκος της γραμμής θα τελειώσουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους μέχρι το τέλος του 2012. Βέβαια στη Νέα Ελβετία και στη Βούλγαρη δεν έγιναν ακόμη ανασκαφές, αλλά ευελπιστούμε πως το έργο δεν θα καθυστερήσει άλλο εξαιτίας αρχαιολογικών ευρημάτων. Πλέον θα εκτελείται σύσκεψη μία φορά το μήνα για το ζήτημα της αρχαιολογικής ανασκαφής με συμμετοχή εκπροσώπου του υπουργείου Πολιτισμού».
Να σημειωθεί ότι για τις αρχαιολογικές εργασίες, οι οποίες ως κόστος αρχικά υποεκτιμήθηκαν σημαντικά, έχει εγκριθεί πρόσθετο κονδύλι, ύψους 90 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να αυξηθεί.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 25/8 

--

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin