Wednesday, August 01, 2012

Αντιοικολογικές ολυμπιακές χορηγίες

Η ΔΟΕ υφίσταται κριτική εξαιτίας της εμπλοκής της Dow Chemical στην οικολογική καταστροφή του Μποπάλ το 1984. Η τήρηση περιβαλλοντικών προδιαγραφών από τους χορηγούς επανέρχεται στο προσκήνιο.
Οι αρνητικές εκπλήξεις δε σταματούν για τους Oλυμπιακούς Aγώνες του Λονδίνου. Δίπλα στο ρατσιστικό tweet της Βούλας Παπαχρήστου και τα περιστατικά ντόπινγκ, έρχεται να προστεθεί και ένα σκάνδαλο χορηγιών.
Μεγάλες πολυεθνικές, όπως η Coca-Cola, τα ΜcDoland’s, η ΒP αλλά και η αμφιλεγόμενη μεταλλευτική Rio Tinto έχουν επιλεγεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Η πιο αντιφατική παρουσία όμως είναι αυτή της αμερικανικής Dow Chemical, λόγω της εμπλοκής της στη μεγάλη οικολογική καταστροφή στο Μποπάλ της Ινδίας το 1984.
Η Dow Chemical είχε εξαγοράσει το 2001 την εταιρία φυτοφαρμάκων Union Carbide στην επαρχία Μποπάλ της Ινδίας, μετά από ένα βιομηχανικό ατύχημα που προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών. Δεκάδες χιλιάδες Ινδοί είχαν βρει τότε ακαριαίο θάνατο και εκατοντάδες τραυματίστηκαν μετά από διαρροή τοξικών αεριών από το εργοστάσιο. Μέχρι σήμερα ευρύτερη περιοχή δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, ενώ η μόλυση της ατμόσφαιρας θεωρείται ακόμη αιτία προβλημάτων υγείας. Aκόμη εκκρεμούν δικαστικές απαιτήσεις θυμάτων ενώ, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η ευθύνη έχει πλέον μετακυλήσει στην Dow Chemicals.

Το φιλόδοξο πλάνο της πιο “πράσινης” Oλυμπιάδας
Mποπάλ, 5 Δεκεμβρίου 1984

Τα τελευταία εννιά χρόνια η οργανωτική επιτροπή των Oλυμπιακών του Λονδίνου τόνιζε με κάθε ευκαιρία τον οικολογικό της προσανατολισμό. Όταν το Λονδίνο ανέλαβε τους ολυμπιακούς αγώνες το 2003, διακήρυττε πως επρόκειτο να είναι οι πιο “πράσινοι” Ολυμπιακοί στην ιστορία. Μάλιστα συστάθηκε και μια ειδική “Eπιτροπή Αειφορίας” (Sustainable London 2012) για να επιβλέπει την πορεία των παράλληλων περιβαλλοντικών προγραμμάτων.
Από την άλλη πλευρά, σκληρή είναι η κριτική που ασκείται για την επιλογή των ιδιωτικών φορέων που χορηγούν τη διοργάνωση. Κορυφαίοι Βρετανοί πολιτικοί, με πρώτο τον πρωθυπουργό της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, είχαν από νωρίς ταχθεί υπέρ της μαζικής ιδιωτικής χρηματοδότησης της διοργάνωσης. Ο Μάικλ Γκότλομπ, ειδικός στην Ινδία και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέρει: “Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μια ολυμπιακή διοργάνωση που θέλει να καυχιέται για τις πλέον φιλικές προς το περιβάλλον προδιαγραφές της επέλεξε για χορηγό μια τόσο αμφιλεγόμενη εταιρία όπως η Dow Chemical”.

Oλυμπιακοί Αγώνες και οικολογική ηθική
Ολυμπιακά ιδεώδη και ολυμπιακοί χορηγοί

Το δημοτικό συμβούλιο του Σίτι του Λονδίνου (London Assembly) έχει ήδη εγκρίνει ένα ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο καλεί την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να προβαίνει σε σοβαρότερους ελέγχους ως προς την τήρηση ή μη ορισμένων οικολογικών αλλά και κοινωνικών κριτηρίων στην επιλογή των χορηγών. O Nτάρεν Τζόνσον από το Κόμμα των Πρασίνων αναφέρει: “Δεν είμαι κατά των χορηγιών και της ιδιωτικής χρηματοδότησης. Απλώς αυτές θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ολυμπιακής ηθικής. Και όσες εταιρίες κρίνονται ακατάλληλες, να απορρίπτονται”.
Ενθαρρυντικό στοιχείο για τη διοργάνωση είναι η επιλογή ανεξάρτητων αλυσίδων catering και fast food. Τα McDoland's καλύπτουν μόνο το 10% των υπηρεσιών εστίασης. Βέβαια οι μικροί επιχειρηματίες μιλούν για περιορισμούς μέχρι και μποϋκοτάζ εις βάρος τους από τους μεγάλους ανταγωνιστές. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αιτιάσεις κατά της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων αλλά και πολλών από τις επίμαχες εταιρίες θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά πριν καταλήξουν σε τελικές κρίσεις.
Nicole Goebel, Jessie Wingard / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
1/8

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin