Wednesday, August 01, 2012

Αυξάνεται το Τέλος υπέρ ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος

Της Μανταλένας Πίου
Tην παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή ειδικής εισφοράς στον τζίρο των φωτοβολταϊκών ζητά ο κλάδος, ενώ σήμερα στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση η αύξηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ. Οι τελικές αποφάσεις είναι πιθανόν να ληφθούν την Πέμπτη αλλά το μέτρο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Αυγούστου.

Η πρόταση του ελλειμματικού ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για αύξηση του τέλους στα 20 ευρώ/ Mwh από περίπου 5,90 ευρώ/MWh σήμερα, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των περίπου 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων γύρω στα 170 εκατ. ευρώ αφορούν στις ΑΠΕ, έχει απορριφθεί.
Το νέο επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθεί το τέλος θα παραμείνει μονοψήφιο, διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου.
Το τέλος ΑΠΕ θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς συμπεριλαμβάνεται στις χρεώσεις. Η αύξησή του καθώς και η ειδική εισφορά στα φωτοβολταϊκά εντάσσονται στο πακέτο των μέτρων, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου εντός των επόμενων ημερών.
Μείωση τιμών
Το πακέτο για τις ΑΠΕ φαίνεται πως περιλαμβάνει ακόμα τη γενναία μείωση των εγγυημένων τιμών για τα νέα φωτοβολταϊκά που θα ενταχθούν στο σύστημα, περιορισμούς ή ακόμα και αναστολή χορήγησης αδειών για νέες μονάδες, καθώς και την εκταμίευση του δανείου προς τον ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαθηκών, για το οποίο η τρόικα έδωσε το πράσινο φως στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ διογκώνεται συνεχώς εξαιτίας της αθρόας εισόδου νέων φωτοβολαϊκών στο σύστημα.. Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) έστειλε χθες επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία υπογραμμίζει τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τον κλάδο η επιβολή της έκτακτης εισφοράς και παραθέτει στοιχεία από μελέτες που δείχνουν ότι το αποφευγόμενο κόστος για το σύστημα από τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών φθάνει στα 245 εκατ. ευρώ.
Ανάλογα στοιχεία επικαλούνται και άλλοι φορείς του κλάδου (ΠΑΣΥΦ κλπ) προκειμένου να πείσουν ότι τα φωτοβολταϊκά δεν ευθύνονται για το τεράστιο έλλειμμα, ενώ ο ΣΠΕΦ προτείνει μέτρα όπως η μείωση των εγγυημένων τιμών στα νέα έργα, η επιβολή της ειδικής εισφοράς στα νέα έργα, μείωση των εγγυημένων τιμών στα οικιακά φωτοβολταϊκά και επιβολή πλαφόν για τη νέα ισχύ κ.λπ.
------------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin