Saturday, August 04, 2012

Εγκατέστησαν τα φωτοβολταϊκά, αλλά τους λείπουν οι μετρητές

ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ 60 ΧΡΗΣΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ
  • Δεν μπορούν να πουλήσουν την ενέργεια που παράγουν γιατί δεν υπάρχουν μετρητές  να τη μετρήσουν.
  • Τα οικιακά φωτοβολταϊκά ισχύος 10 K/W, μπορούν να αποφέρουν έσοδα έως και 600 ευρώ το μήνα.
  • Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου (XRONOS GR)
Εγκατέστησαν το φωτοβολταϊκό σύστημα στην στέγη του σπιτιού τους, άρχισαν να πληρώνουν κανονικά τη δόση στην τράπεζα, αλλά δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε ευρώ από τη ΔΕΗ, λόγω της έλλειψης του μετρητή. Ο λόγος για 60 περίπου πολίτες της Ροδόπης για τους οποίους οι μονοφασικοί μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος είναι είδος εν ανεπαρκεία. Από μία μικρή έρευνα που διενεργήσαμε διαπιστώσαμε ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας έχει εγκαταστήσει τα οικιακά φωτοβολταϊκά ισχύος 10 K/W, από τα οποία μάλιστα έχουν έσοδα, διόλου ευκαταφρόνητα, που ανέρχονται σε 600 ευρώ το μήνα. 

Άλλωστε η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων μικρής ισχύος, μέχρι 10Kwp στις στέγες των σπιτιών. Η χρηματοδότηση γίνεται με την μορφή ενίσχυσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε ο καταναλωτής να κάνει γρήγορη απόσβεση του συστήματος που τοποθέτησε και να έχει ένα λογικό κέρδος για τις υπηρεσίες που παρείχε στο δίκτυο. Έτσι ο κάθε ένας μας μπορεί να παράγει ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα να κερδίζει ένα επιπλέον μηνιαίο εισόδημα από την πώληση του. Αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόζονται εδώ και χρόνια και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγάλη επιτυχία και έχουν καταφέρει να γεμίσουν τις στέγες των σπιτιών της Ευρώπης με φωτοβολταϊκά συστήματα, ακόμα και σε χώρες με πολύ λιγότερη ηλιοφάνεια σε σύγκριση με την Ελλάδα. Υπάρχει όμως μία άλλη κατηγορία πολιτών, οι οποίοι ενώ έχουν εγκαταστήσει τα ίδια συστήματα, έχουν πληρώσει το ανάλογο κόστος στη ΔΕΗ για την τοποθέτηση ειδικού μετρητή παραγόμενης εισερχόμενης- εξερχόμενης ενέργειας, δεν τον έχουν λάβει ακόμα. 
Τα όποια αποθέματα διατίθενται με το σταγονόμετρο, ιδίως σε οικιακά φωτοβολταϊκά. Μικρά φωτοβολταϊκά έχουν μεν εγκατασταθεί σε δώματα και στέγες, έχουν επιθεωρηθεί, έχει υπογραφεί η σύμβαση με το δίκτυο (ΔΕΗ), αλλά δεν μπορούν να πουλήσουν την ενέργεια που παράγουν γιατί δεν υπάρχουν μετρητές να τη μετρήσουν.  


ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Τα παράπονα πολιτών ξεκίνησαν ήδη από πέρσι σε άλλες περιοχές της χώρας. Είναι χαρακτηριστική η διαμαρτυρία ενός εκ των ενδιαφερομένων ο οποίος αναφέρει τα εξής «Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται από τη ΔΕΗ σε θέματα που αφορούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Το πιο μείζον πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη μετρητών ακριβείας της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά (μετρητές εισερχόμενης- εξερχόμενης ενέργειας). Λόγω της έλλειψης των μετρητών αυτών καθυστερούν, οι ενεργοποιήσεων των νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι μήνες! Με λίγα λόγια, ενώ τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι έτοιμα προς λειτουργία, η ΔΕΗ καθυστερεί να τα συνδέσει με το δίκτυό της λόγω χαμηλής διαθεσιμότητας μετρητών. Αυτό το φαινόμενο είναι απαράδεκτο, διότι οι ιδιοκτήτες-εκμεταλλευτές των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων έχουν προπληρώσει τον μετρητή, αρκετό καιρό πριν την κατασκευή και τη σύνδεση της μονάδας τους».  

Το πρόβλημα έχει παρατηρηθεί και σε άλλους νομούς της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Δημοσίευμα της εφημερίδας Εβδόμη επισημαίνει «για μία ακόμα φορά παρατηρείται έλλειψη των ειδικών μετρητών της εξερχόμενης – εισερχόμενης παραγόμενης ενέργειας για όσους έχουν τοποθετήσει φωτοβολταϊκά συστήματα, με αποτέλεσμα την έντονη δυσαρέσκειά τους. Υπάρχει πράγματι έλλειψη πανελλαδικά εδώ και λίγες μέρες. Αυτά όμως είναι κεντρικής προμήθειες εξ’ Αθηνών, ανέφερε ο διευθυντής της ΔΕΗ Καβάλας Σάββας Τακίδης και υπενθύμισε πως και πάλι υπήρξε συγκεκριμένο πρόβλημα πριν από καιρό». 
ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Την ύπαρξη του προβλήματος και στο νομό Ροδόπης παραδέχτηκε ερωτώμενος από το «Χ» ο διευθυντής της ΔΕΗ Κομοτηνής Ιωάννης Γεωργαντάς, κάνοντας γνωστό ότι στο κατάστημα της πόλης μας έχουν εκφραστεί παράπονα. «Υπάρχει μια καθυστέρηση, αλλά δεν αφορά μόνο το Ν. Ροδόπης, αλλά είναι ένα πρόβλημα που συναντάται σε όλη την Ελλάδα. Η καθυστέρηση αυτή δεν ξέρω αν οφείλεται στη ΔΕΗ ή αν οφείλεται σε προμηθευτές. Δεν το γνωρίζω». Πάντως ο κ. Γεωργαντάς διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει ενέργειες και έχουν σταλεί σχετικά έγγραφα στην κεντρική διοίκηση της επιχείρησης για τα παράπονα που διατυπώνουν οι πολίτες και προκειμένου οι διαδικασίες να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς. 

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Στο μεταξύ μία είδηση της τελευταίας στιγμή που αφορά στα φωτοβολταϊκά συστήματα, αναφέρει ότι μειώσεις στις τιμές απορρόφησης της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με γνωμοδότηση που κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η ΡΑΕ επικαλείται το γεγονός ότι οι ισχύουσες τιμές στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, ότι το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διευρύνεται συνεχώς λόγω της ένταξης νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (λογαριασμός που χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από το τέλος που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού), αλλά και το γεγονός ότι το κόστος του εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, μείωση που δεν αντικατοπτρίζεται στις τιμές αγοράς της ενέργειας, το λεγόμενο feed in tariff.

Με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ και τις παραδοχές που περιλαμβάνει ως προς την απόδοση των επενδύσεων, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: Για μονάδες ισχύος κάτω των 100 κιλοβάτ στα 225 - 235 ευρώ ανά μεγαβατώρα, άνω των 100 κιλοβάτ 190-200 ευρώ, για μονάδες εγκατεστημένες σε μη διασυνδεδεμένα νησιά 175 - 195 ευρώ και για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες κάτω από 290 ευρώ. Η τελική απόφαση για το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθούν οι ταρίφες αναμένεται από το ΥΠΕΚΑ εντός των επόμενων ημερών.
3/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin