Saturday, August 25, 2012

Κύπρος: Η Κυβέρνηση μελετά το θέμα της δωρεάν ηλεκτροδότησης προς τους Τ/κ

Η Κυβέρνηση μελετά τρόπους για αντιμετώπιση των ζητημάτων που θέτει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) σε ό,τι αφορά τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς την Πύλα και περιοχές των κατεχομένων, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν διαχρονικοί πολιτικοί λόγοι για την πρακτική, ενώ είπε ότι το θέμα άπτεται και ζητημάτων αναβάθμισης της παρουσίας του ψευδοκράτους στην περιοχή.
Για την δωρεάν ηλεκτροδότηση στην περιοχή της Πύλας ο κ. Στεφάνου είπε ότι «υπάρχουν στρεβλώσεις», ενώ πρόσθεσε ότι αρμόδια Υπουργική Επιτροπή ασχολείται ήδη με το θέμα.

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι μετά από την τουρκική εισβολή, η Κυπριακή Δημοκρατία και η ΑΗΚ, για ευνόητους πολιτικούς λόγους, παραχωρούσαν ρεύμα στα κατεχόμενα μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Συμπλήρωσε ότι έκτοτε οι Τ/κ ανέπτυξαν τις δικές τους υποδομές στα κατεχόμενα, για αυτό και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει περιοριστεί πάρα πολύ και γίνεται προς συγκεκριμένες περιοχές.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ηλεκτροδότησης της κοινότητας της Πύλας, είπε ότι από το 1964, μετά τις διακοινοτικές ταραχές, η τότε κυπριακή Κυβέρνηση είχε αποφασίσει για πολιτικούς λόγους να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα δωρεάν στους Τ/κ και πρόσθεσε ότι αυτό το καθεστώς συνεχίστηκε και μετά την εισβολή του 1974.
«Όλες οι Κυβερνήσεις, κατανοώντας την πολιτική ευαισθησία του ζητήματος, παραχωρούν αυτό το ηλεκτρικό ρεύμα» είπε ο κ. Στεφάνου.
Συμπλήρωσε ότι η ΑΗΚ είχε εγείρει το θέμα του αυξημένου κόστους για την Αρχή, ένεκα της ανάπτυξης που γνώρισε και γνωρίζει η περιοχή, κάτι που έχει αυξήσει το κόστος για την Αρχή σε σχέση με τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ανέφερε, επίσης, ότι έχοντας υπόψη την επιστολή της ΑΗΚ που απεστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών, έχει συγκληθεί αρμόδια Υπουργική Επιτροπή, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα σε δύο συνεδρίες.
«Δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του όλου ζητήματος και έχοντας υπόψη ότι τα πολιτικά δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση για παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος πριν από αρκετές δεκαετίες συνεχίζουν να υπάρχουν, αναζητούνται διέξοδοι και λύσεις» είπε ο κ. Στεφάνου.
Ερωτηθείς αν υπάρχει εκμετάλλευση από πλευράς Τ/κ σε ό,τι αφορά τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις από τις οποίες επωφελούνται διάφοροι».
Πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα που έχει να κάνει και με την ανάπτυξη που έχει γνωρίσει η περιοχή, με νέα οικονομικά και εμπορικά δεδομένα, ενώ σημείωσε ότι αυτό το ειδικό καθεστώς το επωφελούνται διάφοροι.
«Είναι ένα ζήτημα που λαμβάνουμε υπόψη μέσα από την οπτική γωνία της πολιτικής ευαισθησίας του ζητήματος, για να δούμε ποιες λύσεις μπορούν να δοθούν στα συγκεκριμένα ζητήματα που θέτει η ΑΗΚ», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία ηλεκτροδοτεί φυλάκια του κατοχικού στρατού, ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι «δεν είμαστε εμείς που τα ηλεκτροδοτούμε» και συμπλήρωσε ότι «από τη στιγμή που οι Τ/κ σε κάποιες περιοχές των κατεχομένων παίρνουν ρεύμα, αυτοί το επωφελούνται».
Σε ερώτηση αν υπάρχει διάθεση από την Κυβέρνηση για να υπάρξει κάποια αλλαγή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «σε πρακτικό επίπεδο και υπό το φως των πολιτικών δεδομένων, η Κυβέρνηση συζητά για να δει πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πέραν από την πολιτική πτυχή για το θέμα υπάρχει και η οικονομική και ότι υπάρχουν οικογένειες Ε/κ που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αποπληρωμής του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το θέμα δεν είναι καινούριο» αλλά χρονολογείται αρκετό καιρό.
Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε και τις πολιτικές συνθήκες και τα πολιτικά δεδομένα που είναι μεγάλης σημασίας, έχοντας υπόψη τα δεδομένα της εισβολής, της κατοχής και των προσπαθειών που καταβάλλει το ψευδοκράτος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να δηλώνει την παρουσία του ή να αναβαθμίζει την παρουσία του».
Είπε επίσης πως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ΑΗΚ.
«Η ΑΗΚ έχει κάνει διάφορες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όμως, τα δύο θέματα είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
25/8/12
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin