Tuesday, August 28, 2012

Υδάτινα θαύματα του κόσμου

10 από τα μεγαλύτερα υδάτινα θαύματα του κόσμου, από τη διπλανή Ιταλία, μέχρι την Αφρική και τη μακρινή Αυστραλία. 
Λίμνες, ποτάμια, διώρυγες, κανάλια και θάλασσες του κόσμου, εντυπωσιάζουν για τις φυσικές ομορφιές τους, τα γύρω τοπία και τη βιοποικιλότητά τους. Αποτελώντας σημαντικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και το μεγαλύτερο ποσοστό της γήινης επιφάνειας, το νερό είναι ένα στοιχείο που πάντα θα μας απασχολεί.
Τα 10 από τα μεγαλύτερα υδάτινα θαύματα του κόσμου, όπως τα αναφέρει το National Geographic…

Καταρράκτες της Βικτωρίας, Ζιμπάμπουε-Ζάμπια













Όταν τα ήρεμα νερά του ποταμού Ζαμβέζη, συναντούν την 1.700 μέτρων πλάτους, άκρη του φαραγγιού με τους καταρράκτες Victoria, βυθίζονται απότομα στα 100 μέτρα προς τα κάτω. Η πτώση των νερών δημιουργεί υδάτινα σύννεφα και βροντερό ήχο, που γίνονται αισθητά από πολύ μεγάλες αποστάσεις. Κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών -μέσα Νοεμβρίου με τέλη Απριλίου- οι καταρράκτες μοιάζουν να εξαφανίζονται πίσω από ένα παχύ τοίχο της ομίχλης. Οι καταρράκτες, αποτελούν το εθνικό σύνορο μεταξύ της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε, στο μέσο του Ζαμβέζη και τα Εθνικά Πάρκα των δύο κρατών (που αποτελούν μέλος της λίστας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, απλώνονται και στις δύο πλευρές του ποταμού ( http://bit.ly/M3n240 ).
Τα κανάλια της Βενετίας, Ιταλία
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Τα κανάλια της Βενετίας και οι ρομαντικές γόνδολες, δημιουργούν μια από τις πιο όμορφες εικόνες στον κόσμο, ιδιαίτερα κατά τη δύση και τις νύχτες με φεγγάρι, όταν τα παλάτια στις όχθες των καναλιών, καθρεφτίζονται επιβλητικά στα ήρεμα νερά. Η Βενετία είναι μια πόλη χτισμένη πάνω στο νερό. Τα κανάλια -περίπου 150- συνδέουν περίπου 700 μικρά νησιά, σχηματίζοντας μια πλωτή πόλη, όπου μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει μόνο με τα πόδια ή με πλωτά μέσα. Το σχεδόν τριών χιλιομέτρων Μεγάλο Κανάλι, η κύρια υδάτινη οδός, «στολίζεται» κατά μήκος του με πολυτελή, περίτεχνα παλάτια αναγεννησιακού στιλ και ενώνεται από την εντυπωσιακή Γέφυρα του Ριάλτο.
Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, Αυστραλία
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (Great Barrier Reef) είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο ( www.greatbarrierreef.org ). Εκτείνεται 2.000 χιλιόμετρα στη θάλασσα των κοραλλιών, κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Αυστραλίας. Ο ύφαλος, που στην πραγματικότητα είναι χιλιάδες διαφορετικοί κοραλλιογενείς ύφαλοι, έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς για την απόλυτη ομορφιά του και το μοναδικά πολύπλοκο και ευαίσθητο οικοσύστημα. Περισσότερα από 10.000 είδη, συμπεριλαμβανομένων 1.500 ειδών ψαριών και 200 ειδών πουλιών, ζουν στους κοραλλιογενείς νήσους και στις ατόλες του υφάλου. Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν στην περιοχή κάθε χρόνο για να θαυμάσουν την υδάτινη ομορφιά με καταδύσεις, snorkeling και βαρκάδα.
Ποταμός Li, Κίνα
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Ο 83 χιλιομέτρων ποταμός Λι μεταξύ των πόλεων Guilin και Yangshuo στην Κίνα, έχει εμπνεύσει συγγραφείς και καλλιτέχνες για χιλιάδες χρόνια. Οι κωνικές κορυφές από ασβεστόλιθο, καθρεφτίζονται στα καθαρά νερά του, δημιουργώντας ένα τοπίο μοναδικό. Η θέα είναι μαγευτική ιδιαίτερα όταν υπάρχει ομίχλη γύρω από τις κορυφές. Τα βουνά είναι απομεινάρια του αρχαίου, διαβρωμένου βυθού, όπου τώρα βρίσκονται καλλιέργειες μπαμπού και ορυζώνες. Κάθε στροφή του ποταμού αποκαλύπτει κάτι νέο και ενδιαφέρον για τον ταξιδιώτη.
Διώρυγα του Σουέζ, Αίγυπτος
Η 160 χλμ. Διώρυγα του Σουέζ, ήταν μια ιδέα που «γεννήθηκε» από τα αποικιακά συμφέροντα της βρετανικής αυτοκρατορίας και συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα. Χιλιάδες άνδρες δούλευαν επί δέκα χρόνια (1859-1869) για την κατασκευή αυτής της υδάτινης οδού που ενώνει τη Μεσόγειο με τα νερά της Ασίας. Χωρίς αυτήν, ένα φορτηγό πλοίο από την Ιταλία προς τη Σιγκαπούρη, έπρεπε να κάνει το γύρο από το νότιο άκρο της Αφρικής, διπλασιάζοντας το χρόνο και την απόσταση. Σήμερα, αμέτρητα τάνκερς και άλλα πλοία, «εκμεταλλεύονται», αυτή τη διώρυγα που διασχίζει την άγονη έρημο. Αν απομακρυνθείτε λίγο από τις όχθες της διώρυγας, φαίνεται σα τα γιγαντιαία πλοία να γλιστράνε μέσα από την έρημο, στη μέση του πουθενά.
Λίμνη Como, Iταλία
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι παγετώνες σκάλισαν τις κορυφές και την κοιλάδα των Άλπεων. Αυτοί οι ίδιοι παγετώνες, σχημάτισαν τις προ-αλπικές λίμνες της περιοχής Λομβαρδία, περίπου 48 χιλιόμετρα βόρεια του Μιλάνου ( http://bit.ly/NyvHXX ). Η γραφική λίμνη Κόμο, με τα καταγάλανα νερά της, είναι γνωστή ως ο «καθρέφτης της Αφροδίτης». Απόψεις της λίμνης περιλαμβάνουν μια γαλήνια σκηνή που περιβάλλεται από εντυπωσιακές βίλες, βουνά με πλούσια βλάστηση και γραφικά χωριουδάκια. Η λίμνη Κόμο καλύπτει 146 τετραγωνικά χιλιόμετρα και φτάνει σε βάθος τα 414 μέτρα.
Λίμνη Βαϊκάλη, Ρωσία
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Φιλοξενεί το 20% του συνόλου των αποθεμάτων μη παγωμένου γλυκού νερού στον κόσμο. Η λίμνη Βαϊκάλη, στη νοτιοανατολική Σιβηρία, είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη (25 εκατομμύρια χρόνια) λίμνη στον κόσμο. Φτάνοντας τα 1.700 μέτρα, είναι επίσης η βαθύτερη. Η ηλικία και η απομακρυσμένη της θέση, έχουν δημιουργήσει ένα από τα πλουσιότερα και πιο ασυνήθιστα περιβάλλοντα του κόσμου, γεγονός που της έχει δώσει το όνομα «Γκαλαπάγκος της Ρωσίας».
Οι επιστήμονες μελετούν τη λίμνη Βαϊκάλη, για να κατανοήσουν καλύτερα την εξελικτική επιστήμη. Περιτριγυρισμένη από δάση και τις οδοντωτές βουνοκορφές του όρους Barguzin, η λίμνη Βαϊκάλη παρουσιάζει μια εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς. Το χειμώνα, παγώνει τόσο, που γίνεται μια πολλή σκληρή επιφάνεια, ενώ το καλοκαίρι, τα παγωμένα, κρυστάλλινα, γαλάζια νερά της, είναι διαφανή μέχρι τα 40 μέτρα και πολύχρωμα αγριολούλουδα ανθίζουν κατά μήκος των ακτών της.
Νείλος, Αίγυπτος
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το χιλιοτραγουδισμένο παρελθόν του μακρύτερου ποταμού στον κόσμο, προσελκύει πολλούς ανθρώπους για μια κρουαζιέρα κατά μήκος του, κατά μήκος της Αιγύπτου. Αν και ήταν γνωστός απ' την αρχαιότητα, παράμεινε ανεξερεύνητος στις πηγές του, ως το 19ο αιώνα. Ο Νείλος ( http://bit.ly/otpJ0I ) έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου, ο πολιτισμός της οποίας οφείλεται κυρίως σε αυτό το ποτάμι, γι' αυτό και η Αίγυπτος θεωρήθηκε από πολλούς ως Δώρο του Νείλου. «Πλωτά ξενοδοχεία», γλιστρούν ήρεμα δίπλα από αρχαία μνημεία της χώρας και από πόλεις και χωριά της.
Bora-Bora, Νότιος Ειρηνικός
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το πολυνησιακό νησί Bora-Bora στο Νότιο Ειρηνικό, θεωρείται από πολλούς, ως το πιο όμορφο νησί του κόσμου. Μια τροπική, μπλε λιμνοθάλασσα με κοραλλιογενείς υφάλους περικυκλώνει το νησί, το οποίο έχει στο κέντρο του ένα ηφαίστειο 727 μέτρων, με πλούσια, τροπική βλάστηση. Οι δύτες και οι κολυμβητές, αγαπούν το Bora-Bora για τα ζεστά νερά του και την πλούσια θαλάσσια πανίδα του, αλλά και για τις πανέμορφες παραλίες με τη λευκή άμμο. Η πιο διάσημη βρίσκεται στα νότια και είναι η παραλία Matira ( http://bit.ly/KAyYoA ), που πραγματικά δικαιολογεί τη φήμη του νησιού. Ο κοραλλιογενής δακτύλιος, περικλείνει και μικρότερα νησιά, με πολλές ομορφιές και ενδιαφέρον.
Νεκρά Θάλασσα, Ισραήλ
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Η Νεκρά Θάλασσα ( www.deadsea.co.il/index.php?goto=bep&page_from=1 ), που ανήκει στο Ισραήλ και την Ιορδανία, είναι το χαμηλότερο σημείο πάνω στη Γη, καθώς η ακτογραμμή της είναι περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι το μεγαλύτερο κομμάτι αλατισμένου νερού στον κόσμο, με περιεκτικότητα σε αλάτι κατά μέσο όρο, έξι φορές υψηλότερη από εκείνη του ωκεανού και δε φιλοξενεί καμία ζωή στα νερά της. Το νερό που ρέει στις Νεκρά Θάλασσα δεν έχει διέξοδο κι έτσι εξατμίζεται κάτω από τον καυτό, ξηρό αέρα, αφήνοντας διάφορα ορυκτά.
Ο Ιορδάνης ποταμός είναι η κύρια πηγή του εισερχόμενου νερού, αλλά από τη δεκαετία του 1960 ένα μεγάλο μέρος του νερού του έχει εκτραπεί για άρδευση. Αν και η Νεκρά Θάλασσα δε θα εξαφανιστεί ποτέ εντελώς, επειδή η εξάτμιση επιβραδύνεται καθώς μειώνεται η επιφάνεια και αυξάνει η αλμύρα, η Νεκρά Θάλασσα, δε θα είναι ποτέ όπως την ξέραμε. Η εμπειρία του να κολυμπήσει κανείς στη Νεκρά Θάλασσα είναι μοναδική, καθώς εκεί οι άνθρωποι επιπλέουν όπως οι φελλοί, ενώ τα ανόργανα άλατα που περιέχονται σε αυτήν, λέγεται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. 
 28/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin