Thursday, August 09, 2012

«Μην απελευθερώνετε ψάρια από ενυδρεία στη θάλασσα, καθώς αποτελούν ξενικά είδη και διαταράσσουν την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος», συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Ενα ακόμα πιράνχας ψαρεύτηκε στον Έβρο, με τους επιστήμονες να κλίνουν προς την εκδοχή ότι κάποιος τα απελευθέρωσε στο ποτάμι. «Μην απελευθερώνετε ψάρια από ενυδρεία στη θάλασσα, καθώς αποτελούν ξενικά είδη και διαταράσσουν την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος», συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Το τροπικό ψάρι έπιασε ο 58χρονος Κώστας Τσολακίδης και το έστειλε στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), όπου οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι ανήκει στην οικογένεια pyrocentus nattereri και είναι γνωστό ως «πιράνχας με την κόκκινη κοιλιά».
Πρόκειται για το δεύτερο πιράνχας που ψαρεύτηκε στον Έβρο (σ.σ. το πρώτο είχε βρεθεί στα δίχτυα Τούρκου ψαρά πριν από λίγο καιρό) και όπως προαναφέρθηκε, εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι κάποιος που τα είχε σε ενυδρείο, τα έριξε στο ποτάμι. Το συγκεκριμένο είδος, ωστόσο, ζει σε θερμοκρασία νερού που κυμαίνεται από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα μόλις ψυχράνει ο καιρός να μην μπορεί να επιβιώσει.
«Στο Νέστο έχουμε ήδη εντοπίσει εννέα ξενικά είδη, ενώ είναι δύσκολο να μελετήσουμε σε αυτό το πεδίο, τον ποταμό Εβρο», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο ερευνητής του ΙΝΑΛΕ Μάνος Κουτράκης.
Ο κ. Κουτράκης φέρνει ως παράδειγμα την αμερικάνικη πέστροφα που έχει εντοπιστεί στο Νέστο και διαταράσσει τον πληθυσμό της ντόπιας πέστροφας, γιατί είναι πιο «χωροκατακτητική» αλλά τουλάχιστον, όπως υπογραμμίζει, δεν «ανακατεύεται» γενετικά με την ελληνική πέστροφα.
«Πολλές φορές, κυρίως από άγνοια, μεταφέρονται είδη από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας με σκοπό τον εμπλουτισμό ενός οικοσυστήματος, όμως το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η διατάραξή του», σημειώνει ο ερευνητής του ΙΝΑΛΕ και απευθύνει έκκληση σε όσους έχουν ενυδρεία να μην ελευθερώνουν ψάρια σε ποτάμια και λίμνες τα ψάρια. 
9/8/12
-----------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin