Thursday, August 02, 2012

Ο Φορέας Πίνδου αρνείται να δώσει στο ΤΕΕ Ηπείρου μελέτη περί ΑΠΕ!

«Κόντρα» έχει ξεσπάσει μεταξύ Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου και Φορέα Διαχείριση Εθνικών Δρυμών Βίκου- Αώου και Πίνδου, με αφορμή την άρνηση του δεύτερου να στείλει στο ΤΕΕ μελέτη που εκπόνησε για μικρά υδροηλεκτρικά έργα και αιολικά πάρκα, ώστε να αξιοποιηθεί από την ομάδα εργασίας του ΤΕΕ, η οποία εξετάζει τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του ενεργειακού δυναμικού της Ηπείρου, για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σε χθεσινή επιστολή του ΤΕΕ (την υπογράφει ο Πρόεδρός του Χρίστος Παπαβρανούσης) προς τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στέργιο Βέργο, τονίζεται η έκπληξη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ για το γεγονός αυτό.
Μάλιστα, στην επιστολή γίνεται λόγος για την απάντησή του Φορέα, που τονίζει, πως «δεν αποστέλλει καμία από τις μελέτες που έχουν συνταχθεί για λογαριασμό του σε οποιαδήποτε μορφή (έντυπη ή ηλεκτρονική) και σε κανέναν ενδιαφερόμενο και ότι είναι στην διάθεσή μας για ανάγνωση και ενημέρωση στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων Δήμου Ζαγορίου».
Γιατί δεν τη δίνουν;
Πάντως, μετά τα παραπάνω εύλογα διερωτάται κάποιος, γιατί δεν στέλνει ο Φορέας μια μελέτη προς αξιοποίηση από έναν άλλο φορέα, όπως είναι το ΤΕΕ, που είναι μάλιστα και σύμβουλος της Πολιτείας; Αν σε αυτή την εποχή, που τα οικονομικά περιθώρια είναι στενότερα από ποτέ, δεν υπάρχει αρμονική συνεργασία, πώς θα πάει μπροστά η Ήπειρος;
Είναι δεδομένο, ότι τα αποτελέσματα κάθε μελέτης, όπως και κάθε έργου που εκπονούν οι Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και κάθε δημόσιος οργανισμός ή φορέας δεν είναι κτήμα κανενός, αλλά ανήκουν στους αγρίως φορολογούμενους πολίτες. Γιατί λοιπόν, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου- Αώου και Πίνδου αρνείται να αποστείλει τη σχετική μελέτη στο ΤΕΕ; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος;
Το Επιμελητήριο ορθώς αναφέρει, ότι οι μελέτες αυτές αποτελούν το απόθεμα γνώσης της κοινωνίας και έχουν χρηματοδοτηθεί απ’  αυτή για να συμβάλουν στην καθ’ οιονδήποτε τρόπο αξιοποίησή τους «και όχι να παραμένουν δυσπρόσιτες σε κάποιες βιβλιοθήκες στείρα κείμενα, απόδειξη παρωχημένης ελιτίστικης ακαδημαϊκής νοοτροπίας και καλογερίστικου μυστικισμού του μεσαίωνα»! Παράλληλα, το ΤΕΕ γνωστοποιεί, ότι κάθε μελέτη ή εργασία του είναι στην διάθεσή όλων, σε έντυπη και, αν είναι διαθέσιμη, σε ηλεκτρονική μορφή.  
Ο Οικοδομικός Κανονισμός…
Στο μεταξύ χθες, με άλλη επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών (Δ-ΟΚΚ), ο Χρίστος Παπαβρανούσης, Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου, αναφερόμενος στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), προτείνει στο υπουργείο να τον αποσύρει και να αρχίσει από μηδενική βάση ο διάλογος για την σύνταξη ενός «πραγματικά σύγχρονου οικοδομικού κανονισμού, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των καιρών».
«Παρουσιάζοντας τις θέσεις μας για το ΝΟΚ, είχαμε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι η εφαρμογή του θα δημιουργούσε πάμπολλα προβλήματα, εξαιτίας της ασάφειας και της περιπτωσιολογίας που τον χαρακτηρίζουν. Δυστυχώς , από πολύ νωρίς επιβεβαιωθήκαμε πανηγυρικά» αναφέρει το ΤΕΕ και εξηγεί, ότι η Διεύθυνση ΟΚΚ σε πρόσφατο έγγραφο, που υπογράφει ο Διευθυντής της, υποδεικνύει σε Υπηρεσία δόμησης Δήμου στην Αττική «και κατ΄ επέκταση σε όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων της χώρας» να εφαρμόζουν τις παλιές κανονιστικές διατάξεις, μέχρις ότου εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση. «Πώς αλήθεια νομιμοποιείται ο Διευθυντής της ΔΟΚΚ και ζητάει εφαρμογή διατάξεων όταν την αρμοδιότητα αυτή την έχει ο υπουργός;» διερωτάται το ΤΕΕ.

2/8

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin