Wednesday, August 22, 2012

Μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο αρχές του 2015 για τις ανάγκες της ΑΗΚ

Στόχος της Κύπρου είναι η προμήθεια φθηνού φυσικού αερίου έως το τέλος του 2015, μέχρι την εξόρυξη και αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12.
Λευκωσία: Στόχος του υπουργείου Εμπορίου είναι η μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο στις αρχές του 2015 για τις ανάγκες της ΑΗΚ ως ενδιάμεσης λύσης έως ότου γίνει κατορθωτή η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από το οικόπεδο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη με εκπροσώπους της ΡΑΕΚ, της ΔΕΦΑ και της ΑΗΚ ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο αγοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ κατά τη συνάντηση των επιτροπών εργασίας των δύο χωρών στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα η ΔΕΦΑ σε συνεργασία με την ΑΗΚ θα προκηρύξουν διεθνή διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τρίτους για την προμήθεια φυσικού αερίου.


Οι αποφάσεις για την ενδιάμεση λύση αναμένεται να ληφθούν ως το τέλος του χρόνου.


Παράλληλα ο υπουργός Εμπορίου με επιστολή του ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς του Ισραήλ και της Ελλάδας να συναντηθούν για να συζητήσουν ευρύτερα θέματα υποδομών για την ενέργεια.


Στην επιστολή καταγράφει και τις τρεις προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ που αφορούν σύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας με καλώδιο για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, σύνδεση των τριών χωρών με αγωγό φυσικού αερίου και τη δημιουργία διαδρόμου φυσικού αερίου με αγωγό μέχρι την Κύπρο και στη συνέχεια μεταφορά του στην Ελλάδα με πλοία.
22/8/12 
--

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin