Wednesday, July 11, 2012

Έληξε η απεργία στην Statoil

Η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil σχεδιάζει την άμεση επανεκκίνηση του συνόλου της παραγωγής της στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα... συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής στο πεδίο εξόρυξης Oseberg , μετά από τη λήξη της απεργίας των εργαζομένων της.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι εργασίες για την έναρξη της παραγωγής πετρελαίου ενδεχομένως να διαρκέσει μέχρι και δύο ημέρες, ενώ για την ομαλοποίηση του συστήματος εξόρυξης του μαύρου χρυσού θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα.


Οι εγκαταστάσεις που επηρεάστηκαν από την απεργία των εργαζομένων βρίσκονται στα πεδία εξόρυξης: κεντρικό Oseberg, νότιο Oseberg, ανατολικό Oseberg, Heidrun, Huldra, Veslefrikk και Brage

------------------------

*Διακόπτει τις εργασίες της στη Νορβηγία η Statoil

Η εταιρεία Statoil ετοιμάζεται να διακόψει τις εργασίες της στη Νορβηγία, αφού εργαζόμενοι και εργοδότες απέτυχαν να βρουν μια συμβιβαστική λύση στη μεταξύ τους διαμάχη. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει περαιτέρω την παροχή πετρελαίου παγκοσμίως, ύστερα από τις απώλειες από το Ιράν και τη Λιβύη. 
Η κρατική Statoil που κυριαρχεί στον τομέα της, ετοιμάζει ελεγχόμενη διακοπή εργασιών του συνόλου της παραγωγής της στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα, κάτι που θα διαρκέσει 1-4 μέρες.
Την Πέμπτη (5 Ιουλίου) οι εργοδότες έστειλαν ειδοποίηση για ανταπεργία, δηλαδή αποχή από την αγορά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να λήξουν μια απεργία 700 εργαζομένων στη Βόρεια Θάλασσα, που γίνεται εδώ και 2 εβδομάδες.
Το κλείσιμο θα ξεκινήσει σήμερα (10 Ιουλίου). Αυτό σημαίνει ότι 6,515 εργαζόμενοι στα πετρέλαια θα μείνουν μακριά από τις εργασίες τους και όλη η παραγωγή στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα θα «παγώσει».
Οι δύο πλευρές ήρθαν σε σύγκρουση λόγω του αιτήματος των εργαζομένων να μπορούν να βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη στα 62. Σημειώνεται ότι η Νορβηγία ήδη πληρώνει τους μεγαλύτερους μισθούς παγκοσμίως στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά τα πεδία δουλεύουν 16 εβδομάδες το χρόνο.
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Statoil, Bård Glad Pedersen, είπε ότι η εταιρεία θα χάσει 69.3εκ € ημερησίως. Η Νορβηγία, 5ος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, θα χάσει 1.8δις κορώνες ημερησίως, σύμφωνα με το νορβηγικό κανάλι NRK. 
«Η Statoil θα παράγει ως συνήθως μέχρι τα μεσάνυχτα. Τότε θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες κλεισίματος κάθε πεδίου. Θα πάρει 1-4 ημέρες πριν κλείσουν τα πάντα», είπε ο Pedersen στην εφημερίδα Aftenposten
Ο υπουργός εργασίας Hanne Bjurstrøm ζήτησε από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο να βρουν μια γρήγορη λύση στο ζήτημα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Η αναλύτρια σε πετρελαϊκά ζητήματα στην τράπεζα Nordea, Thina Margrethe Saltvedt, είπε ότι η απεργία των 2 τελευταίων εβδομάδων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
 «Όταν η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται, τότε θα δούμε να συμβαίνει το ίδιο στο φυσικό αέριο και την βενζίνη. Εάν γίνει διακοπή εργασιών, τότε σύντομα θα επηρεαστούν όλοι από την άνοδο των τιμών είπε η Saltvedt.
Η απεργία των εργαζομένων και η πιθανή διακοπή εργασιών έρχονται σε μια δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, ύστερα από την απαγόρευση εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου και την στρέβλωση των εξαγωγών από τη Λιβύη.
EurActiv.gr  

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin