Wednesday, July 11, 2012

Σε έξυπνες και βιώσιμες πόλεις επενδύει η ΕΕ



Η Κομισιόν στοχεύει στην ενίσχυση της ένταξης έξυπνων τεχνολογιών σε αστικά κέντρα ...
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο σχεδιασμός και η προσαρμογή των πόλεων της σε έξυπνα και βιώσιμα περιβάλλοντα. Σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της ΕΕ ζει σε πόλεις, καταναλώνοντας το 70% της ενέργειας της. Η συμφόρηση στα αστικά κέντρα κοστίζει στην Ευρώπη περίπου το 1% του ΑΕΠ της κάθε χρόνο. Έξυπνες αστικές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση πολλών αστικών προκλήσεων.
Μόνο για το 2013, 365 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται στην επίδειξη τέτοιου είδους τεχνολογικών λύσεων.
Προς το παρόν, υπάρχουν πολλά εμπόδια που περιορίζουν τη δυνατότητα για καινοτόμες και έξυπνες λύσεις. Σε δύσκολες οικονομικά εποχές, οι επιχειρήσεις και οι πόλεις διστάζουν να αναβαθμίσουν και να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες, παρά την πιθανή εξοικονόμηση κόστους και τις μακροπρόθεσμες μειώσεις των ρύπων.
Ο επίτροπος της ενέργειας Γκάνθερ Οέτινγκερ ανέφερε ότι “η καινοτομία οδηγεί την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αύξησης της αποδοτικότητας. Χάρη στο σχήμα συνεργασίας, συστήματα θέρμανσης και ψύξης υψηλής αποδοτικότητας, ευφυή συστήματα μέτρησης και κτίρια μηδενικής ενέργειας θα διαδοθούν όλο και σε περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις”.
Το έργο της Βιώσιμης Κλιματικής Πρόκλησης (SCC) ξεκίνησε το 2011. Τον πρώτο χρόνο (2012) δόθηκαν για αυτό 81 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας δύο τομείς: μεταφορές και ενέργεια. Ξεκινώντας το 2013, ο προϋπολογισμός αυξήθηκε από 81 εκατομμύρια ευρώ σε 365 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας τρεις τομείς αντί για δύο: ενέργεια, μεταφορές και τεχνολογίες και επικοινωνίες τεχνολογιών.
kathimerini.com.cy

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin