Tuesday, July 31, 2012

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για το έργο «Sea2Sea». Εναλλακτική διαδρομή για τη σύνδεση του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα

«Πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε το έργο "Sea2Sea", ήτοι η δημιουργία ενός άξονα συνδυασμένων μεταφορών, που θα συνδέει τα λιμάνια της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης από πλευράς Ελλάδας και του Burgas, της Varna και του παραδουνάβιου λιμανιού του Russe, από πλευράς Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του προγράμματος των Διευρωπαϊκών Δικτύων (TEN-T) και θα λειτουργεί ως εναλλακτική διαδρομή για τη σύνδεση του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα, έναντι της διάσχισης των στενών του Βοσπόρου.

Όπως αναφέρει σχετικά στη «Ν» ο αναπληρωτής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΚ Α.Ε., Μηνάς Τάτσης, όσον αφορά τη διαδικασία, πλέον αναμένεται η ανάλογη θετική απόφαση και του Ευρωκοινοβουλίου και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί ήδη προγραμματισμένη συντονιστική συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων στις Βρυξέλλες στις 10 Σεπτεμβρίου.
Το εν λόγω έργο έχει προβλεπόμενη διάρκεια περίπου δύο ετών, προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και υποστηρίζεται τόσο από την ελληνική κυβέρνηση (υπουργείο Ανάπτυξης), όσο και από τη βουλγαρική (βουλγαρικό υπουργείο Μεταφορών).
Διάδρομος με τρία τμήματα
Ο διάδρομος αυτός, με τη χαρακτηριστική ονομασία "Sea2Sea" (δηλαδή από λιμάνι σε λιμάνι), σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, προβλέπεται να περιλαμβάνει τρία τμήματα:
  • * τμήμα θαλάσσιας μεταφοράς από τις κύριες ρότες της Μεσογείου στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.
  • * τμήμα σιδηροδρομικής μεταφοράς από τα δύο ελληνικά λιμάνια στα λιμάνια Burgas και Varna και από εκεί στο λιμάνι του Russe στο Δούναβη.
  • * τμήμα θαλάσσιας μεταφοράς από τα δύο βουλγαρικά λιμάνια προς τα λιμάνια της βόρειας και ανατολικής Μαύρης Θάλασσας.
Το κόστος της πρότασης "Sea2Sea" καλύπτουν κατά 50% η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά 25% το ελληνικό κράτος και κατά 25% το βουλγαρικό κράτος και η ΟΛΚ ΑΕ πρόκειται να έχει ρόλο συντονιστή του έργου.
Β.Β.
31/7 
--------------------
ΣΧΕΤΙΚΟ:
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin