Wednesday, July 25, 2012

«Βέτο» εργαζόμενων της Diana στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ξάνθη

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗΣ ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ 
Το θέμα συζητήθηκε με την παρουσία του ιδιοκτήτη της Diana Πάνου Ζερίτη 
Παρόντες και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, ήρθαν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους...
 

Αρνητικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων εταιρείας δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στο Δέκαρχο του δήμου Τοπείρου της περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, γνωμοδότησε το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,  στη συνεδρίαση του το βράδυ της Δευτέρας, στην Κομοτηνή. Το θέμα συζητήθηκε με την παρουσία του ιδιοκτήτη της Diana Πάνου Ζερίτη. Παρόντες και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, ήρθαν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους στην εγκατάσταση του πάρκου, υποστηρίζοντας ότι ο επιχειρηματίας ξεπουλά την περιουσία του εργοστασίου, επιδιώκει να επενδύσει, ενώ τους οφείλει μισθούς 8 μηνών. Πάντως η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του φωτοβολταϊκού πάρκου, σε έκταση της πτωχευμένης πλέον Χαρτοποιΐας, βρήκε ομόφωνα αντίθετο το σώμα. Οι αντιρρήσεις του σώματος, εκφράστηκαν για λόγους πολιτικούς και όχι επιστημονικούς, διευκρίνισε ο εισηγητής του θέματος, κάνοντας ακόμα λόγο για μεθοδεύσεις του κ. Ζερίτη σε βάρος των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Το περιφερειακό συμβούλιο εξέφρασε την συμπαράσταση του, στους πρώην εργαζόμενους που πλέον βρίσκονται στον αέρα. Ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με την Πάνο Ζερίτη ο οποίος παρακολούθησε τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου μαζί με το νομικό του σύμβουλο και ένα στέλεχος της εταιρίας.
 
Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΕΚΤΑΣΗ 

Να σημειωθεί ότι η έκταση στην οποία επιδιώκει να εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, ανήκει στην πτωχευμένη επιχείρηση και όπως υποστήριξε ο πρόεδρος των πρώην εργαζομένων της επιχείρησης Στράτος Θεμιστοκλής παραχωρήθηκε λίγο πριν την πτώχευση σε  εταιρεία ιδιοκτησίας των δύο του υιών του. Είναι ένα θέμα που μας καίει, είπε ο κ. Θεμιστοκλής εξηγώντας την παρουσία των εργαζομένων στο περιφερειακό συμβούλιο και κάνοντας γνωστές τις προθέσεις τους να διεκδικήσουν πάση θυσία τα χρήματα που τους οφείλονται. Όπως μάλιστα είπε, «λίγο πριν προχωρήσει στην πτώχευση ο κ. Ζερίτης, φρόντισε με προσύμφωνα να μεταβιβάσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας εκτάσεως περίπου 1.094 στρεμμάτων σε εταιρεία, η μετοχική σύνθεση της οποίας είναι η 50% του ενός υιού και 50% του δεύτερου. Η Diana έχει δηλώσει πτώχευση έχει βγει η τελεσίδικη απόφαση και ζητάει παύση πληρωμών από 9/12. Έχει οριστεί σύνδικος πτώχευσης και είναι στη διαδικασία καταγραφής και πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Τα δε συγκεκριμένα ακίνητα έχουν μεταβιβαστεί, με 20 και 25 χρόνια αντίστοιχα. Δεν μπορεί ο σύνδικος να τα εκμεταλλευτεί ούτε και εμείς μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε να πάρουμε τα χρήματα μας. Είμαστε 8 μήνες απλήρωτοι και τις αποζημιώσεις θα τις διεκδικήσουμε, μέσα από το σύνδικο πτώχευσης». 

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 180 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ DIANA 

Να σημειωθεί ότι η DIANA ήταν σε καθεστώς απολύσεων τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ θα μπορούσε να ανορθωθεί εάν πραγματικά το επιθυμούσε η διοίκηση, είπε ο κ. Θεμιστοκλής. Αντιθέτως υποστήριξε πως, εκμεταλλεύτηκε τις επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις του κράτους, μείωσε το προσωπικό του εργοστασίου από 670 στα 180 άτομα, εφαρμόζοντας τους ελαστικούς νόμους. 

«Εφάρμοσε αυτό που προέβλεπε ο νόμος με απολύσεις στο 2%, μέχρι που κατέθεσε την αίτηση πτώχευσης και είμαστε εδώ που είμαστε τώρα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ.  Θεμιστοκλής. «Πιστεύω πως θα είχε μέλλον η επιχείρηση εάν το ήθελε πραγματικά ο ιδιοκτήτης, γιατί ο κ. Ζερίτης ό,τι απέκτησε, το απέκτησε μέσα από αναπτυξιακούς νόμους. Επωφελήθηκε από όλες τις επιχορηγήσεις που του έδινε το κράτος και όταν ήρθε στο σημείο να σταματήσουν όλα αυτά, με πολύ μεγάλη ευκολία έκλεισε το εργοστάσιο, αφήνοντας στο δρόμο τόσους εργαζόμενους. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στις επενδύσεις, αλλά αφού εκμεταλλεύτηκαν το κράτος και έφαγαν αυτά που έφαγαν τώρα πλέον πολύ εύκολα το κλείνουν και προχωρούν σε άλλες μορφές επένδυσης, τύπου φωτοβολταϊκών συστημάτων συγκεκριμένα που είναι κερδοφόρες γι΄ αυτούς».

Αυτές οι επενδύσεις δε θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, εκτίμησε τέλος ο κ. Θεμιστοκλής σημειώνοντας ότι, «αναρωτιόμαστε πως από τη στιγμή που εμείς είμαστε απλήρωτοι και χωρίς αποζημιώσεις βρέθηκαν τα χρήματα. Άρα για εκεί υπάρχουν χρήματα, ενώ για τους εργαζόμενους όχι», κατέληξε. 

Όλγα Τσιούλφα 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin