Friday, July 13, 2012

Η BP μπαίνει στον TAP – ζητεί πολιτική στήριξη για τον αγωγό από την Ελλάδα

Το κριτήριο της πολιτικής στήριξης θα είναι από τα βασικά για την επιλογή του αγωγού που τελικά θα μεταφέρει το αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη, τονίζουν στελέχη της BP που βρέθηκαν στην Αθήνα και είχα επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Όπως αποκαλύπτει ο αντιπρόεδρος της BP αρμόδιος για την ανάπτυξη του Shah Deniz Alastair Cook η BP έχει υπογράψει συμφωνία και θα εισέλθει ως μέτοχος και θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του TAP, κάτι που θα κάνει και με το ανταγωνιστικό project Nabucco West. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία θέλει να είναι συμμέτοχος και στις υποδομές που θα κατασκευαστούν για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη, από το μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου που σήμερα εκμεταλλεύεται η BP.

Στο ταξίδι τους στην Αθήνα, ο κ. Cook και ο σύμβουλος της BP για το νότιο Διάδρομο John Baldwin είχαν επαφές με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου προκειμένου, όπως λένε να διερευνήσουν τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκείνο το οποίο θέλει η BP από την πλευρά της Ελλάδας είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής στήριξης και αυτό θα μπορούσε να γίνει με την υπογραφή τριμερούς διακρατικής ή υπουργικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας Ιταλίας, Αλβανίας για την υποστήριξη του TAP.

Η τελική απόφαση μεταξύ των δύο αγωγών TAP και Nabucco West, αναμένεται να ληφθεί από  το κονσόρτιουμ του Σαχ Ντενίζ το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2013 και μέχρι τότε θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο project θα μεταφέρει το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Cook εκείνο που προσφέρει η BP αλλά και το κονσόρτιουμ στην Ελλάδα, λέει ο κ. Κουκ, είναι:


1.       Η Ελλάδα μπει στο νότιο Διαδρόμου του φυσικού αερίου

2.       Να έχει στη διάθεσή της μια νέα πηγή αερίου από το Αζερμπαϊτζάν
3.       Να υπάρξει ανταγωνισμός στην αγορά
4.       Να υλοποιηθεί μια επένδυση που θα δηλώνει την εμπιστοσύνη μεγάλων εταιρειών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση του κ. Cook γύρω από τη ΔΕΠΑ την οποία χαρακτηρίζει έναν εξαιρετικό πιθανό αγοραστή του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Ταυτόχρονα όπως λέει ταυτιζόμενος με τους μετόχους του TAP θα ήταν ευπρόσδεκτη μια ελληνική συμμετοχή στο κονσόρτιουμ.


Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εκπρόσωποι της BP δηλώνουν ότι οι αποφάσεις που έχουν λάβει μέχρι στιγμής για τον TAP και τον Nabucco West είναι οριστικές και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τα δεδομένα καθώς μάλιστα έχουν υπογραφεί και συμφωνίες αποκλειστικότητας.

Τέλος σε περίπτωση που επιλεγεί τελικώς ο TAP, η BP θα έβλεπε θετικά την υλοποίηση μιας βόρειας διακλάδωσης προς τη Βουλγαρία, είτε μέσω του IGB είτε από την Τουρκία.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης των εκπροσώπων της BP στην Έλλαδα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη. 

http://www.energypress.gr/news/H-BP-mpainei-ston-TAP-zhtei-politikh-sthrixh-gia-ton-agwgo-apo-thn-Ellada 

http://energy-engineer.blogspot.gr/

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin