Friday, July 27, 2012

Ο Πρόεδρος του ΕΚ και οι Ευρωβουλευτές συγχαίρουν τον πρώτο Ειδικό Εντεταλμένο της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κ. Σταύρο Λαμπρινίδη

"Καλωσορίζω θερμά τον διορισμό του Σταύρου Λαμπρινίδη ως τον πρώτο Ειδικό Εντεταλμένο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ε.Ε." δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz και τόνισε ότι γνωρίζοντας πολύ καλά τον ίδιο, την εμπειρία του, την προσωπικότητα και τις ικανότητες του, είναι σίγουρος ότι θα υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τις προσπάθειες της Ε.Ε. για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. "Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.  Schulz για τον πρώην Αντιπρόεδρο του ΕΚ.  


Επίσης η Barbara Lochbihler, πρόεδρος της υποεπιτροπής του ΕΚ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, χαιρέτισε το διορισμό του Σταύρου Λαμπρινίδη από το Συμβούλιο την Τετάρτη στη θέση του πρώτου Ειδικού Εντεταλμένου της Ε.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επισημαίνοντας τον θεμελιώδη ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στη νέα του θέση, η δημιουργία της οποίας έρχεται ως απάντηση στα επανειλημμένα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Χαιρετίζω τον διορισμό του κ. Σταύρου Λαμπρινίδη ως τον πρώτο Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και του εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.


Η μακρόχρονη θητεία του ως ευρωβουλευτής, καθώς επίσης και ως Αντιπρόεδρος του ΕΚ, του επιτρέπει να είναι πολύ εξοικειωμένος με τις δομές της ΕΕ και να είναι έμπειρος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Ο διορισμός αυτός συνιστά επίσης επιτυχία για εμάς τους ευρωβουλευτές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει τη δημιουργία αυτής της θέσης εδώ και πολλά χρόνια, η δε κάλυψη της μας γεννάει ελπίδες για μια ισχυρή και ενωμένη έκφραση με στόχο μια ευρωπαϊκή πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Δεν θα είναι εύκολο να εκπληρωθούν εξ' ολοκλήρου όλες οι προσδοκίες. Ωστόσο ο στόχος είναι πλέον σαφής: Ο Ειδικός Εντεταλμένος πρέπει να αποτελεί αξιόπιστη φωνή για τους ανθρώπους που υποφέρουν από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει να παρακολουθεί τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της ΕΕ και να επιτηρεί την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τους διεθνείς εταίρους: τόσο στην εξωτερική και οικονομική πολιτική όσο και στην αναπτυξιακή συνεργασία. Τελευταίο και εξίσου σημαντικό,  να υπάρχει συνοχή ανάμεσα στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της ΕΕ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Προσβλέπω σε μία στενή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του κ. Λαμπρινίδη και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από τώρα και στο εξής θα καταβάλουμε προσπάθειες για να προαγάγουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ", δήλωσε χτες η κα Lochbihler.


Το Κοινοβούλιο είχε ζητήσει τον Ιούνιο από το Συμβούλιο να ορίσει έναν υψηλού επιπέδου εντεταλμένο της Ε.Ε. με μια αναγνωρισμένη διεθνή φήμη και αποδεδειγμένη εμπειρία για να εκπληρώσει έναν ρόλο που οι ευρωβουλευτές εδώ και καιρό κρίνουν ως απαραίτητο.


Ο νέος Ειδικός Εντεταλμένος πρέπει να έχει μια ισχυρή, ανεξάρτητη, ευέλικτη και επαρκώς ευρεία εντολή, ανέφερε το Κοινοβούλιο. Θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να καλύπτει τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης της δημοκρατίας, της διεθνούς δικαιοσύνης, του ανθρωπιστικού δικαίου, την κατάργηση της θανατικής ποινής, την ελευθερία της έκφρασης, θέματα ισότητας των φύλων και των παιδιών και τις ένοπλες συγκρούσεις.


Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης επαρκή χρηματοδότηση και προσωπικό που θα διατεθεί στο νέο Ειδικό Εντεταλμένο της Ε.Ε., ο οποίος θα πρέπει, όπως ανέφεραν, να συμμετάσχει σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να υποβάλει τακτικά έκθεση σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.
-


No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin