Thursday, July 12, 2012

Φωτοβολταϊκά: μεγάλες προοπτικές για τα μικρά έργα

Ανοδικές τάσεις καταγράφει η επένδυση κεφαλαίων στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας παρά τη διεθνή οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg New Energy Finance, από τα 46,5 δισ. Ευρώ που επενδύθηκαν στην καθαρή ενέργεια παγκοσμίως κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, τα 27,5 δισ. Ευρώ κατευθύνθηκαν σε έργα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.
Την ίδια στιγμή ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς καταλαμβάνουν τα έργα μικρής κλίμακας.

Οι αριθμοί δείχνουν αύξηση 24% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, αλλά είναι πολύ χαμηλότερα από τα σχεδόν 55 εκατ. Ευρώ που επενδύθηκαν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.
Επιπλέον, τα στοιχεία για τις επενδύσεις αποκαλύπτουν μια σαφή διάκριση ανάμεσα στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και τους κατασκευαστές εξοπλισμού, οι οποίοι δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις κατά το β’ τρίμηνο υπό το φως των παγκόσμιων οικονομικών δυσχερειών.
Σε συμφωνία με τα αντίστοιχα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, η Κίνα αναδεικνύεται μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης με επενδύσεις 15 δισ. Ευρώ το β’ τρίμηνο, σχεδόν διπλάσιες από το α’ τρίμηνο.
Ο επικεφαλής του BNEF, Μάικλ Λίμπριχ, απέδωσε την εκτίναξη των επενδύσεων στην Κίνα στον τετραπλασιασμό των εγχώριων στόχων για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.
Ευρώπη και ΗΠΑ έκαναν επενδύσεις 16 δισ. Ευρώ και 8 δισ. Ευρώ αντίστοιχα κατά το ίδιο διάστημα.

—Τα μικρά φωτοβολταϊκά


Τα φωτοβολταϊκά έργα μικρής κλίμακας, όπως οι εγκαταστάσεις επί στέγης, αποκτούν αυξανόμενη σημασία και έχουν μεγάλες
προοπτικές.
Γερμανία και Ιταλία παραμένουν οι μεγαλύτερες αγορές, ωστόσο τα μικρά φωτοβολταϊκά διευρύνουν τη γεωγραφική τους βάση με τις εγκαταστάσεις σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα να καταγράφουν μεγάλη αύξηση.
Σύμφωνα με το BNEF, τα έργα καθαρής ενέργειας ισχύος χαμηλότερης του ενός Μεγαβάτ εκτιμήθηκαν σε 17,5 δισ. Ευρώ κατά το β’ τρίμηνο του 2012 καταγράφοντας αύξηση 13% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2011.

http://www.econews.gr/2012/07/12/fotovoltaika-prooptikes-bnef-2012/ 

http://energy-engineer.blogspot.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin