Saturday, July 28, 2012

ΥΠΕΚΑ: Μείωση της καύσιμης ύλης και καταπολέμηση της κάμπιας οι βασικές προτεραιότητες για το Σέιχ Σου

Η μείωση της καύσιμης ύλης στο Σέιχ Σου, που αυτή τη στιγμή απειλεί να καταστήσει μια ενδεχόμενη φωτιά καταστροφική, αλλά και η καταπολέμηση της κάμπιας που κατατρώει το φύλλωμα των δέντρων και τα καταδικάζει σε ξήρανση, είναι τα βασικότερα έργα που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για την προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.
Τα έργα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών αλλά και με εθελοντικών οργανώσεων, κατά την επίσκεψή του στο δάσος, στην τοποθεσία Καρά Τεπέ. 

Ο κ. Καλαφάτης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν από το υπουργείο κονδύλια ύψους 1,5 εκ ευρώ για το δάσος του Σέιχ Σου και 5,5 εκ ευρώ για την προστασία και την αποκατάσταση στο δασικού πλούτου στο νομό Θεσσαλονίκης. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει προσπάθειες και αιτήματα από τις δασικές υπηρεσίες για την προστασία του δάσους ενώ υπογράμμισε πως θα γίνουν προσπάθειες σε επίπεδο δασικής νομοθεσίας ώστε να εκλείψουν οι αντιφάσεις που δημιουργούν οι
αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και να σταματήσει η ατιμωρησία στα δασικά ανομήματα.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μείωσης της καύσιμης ύλης στο δάσος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Αποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Νικήτας Φραγκισκάκης, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή, λόγω της περίσσειας ξερών θάμνων, χόρτων και κλαδιών, αν ξεσπάσει φωτιά, θα επεκταθεί πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ έντονη και δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Αντίθετα με τους καθαρισμούς της θαμνώδους βλάστησης και τη διενέργεια κλαδεύσεων που θα γίνουν, ο κίνδυνος θα είναι μικρότερος και οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα μπορούν να επέμβουν αποτελεσματικότερα. Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα
«Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για χρηματοδότηση, έχουν τελειώσει οι αδειοδοτήσεις και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες αντιπυρικής προστασίας για τα επόμενα χρόνια. 

 Για το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, την κάμπια των πεύκων, τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν βιολογικοί ραντισμοί για την αντιμετώπισή της. Το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί και αποτελεί αποτέλεσμα δουλειάς του δασαρχείου Θεσσαλονίκης, δεν δημιουργεί προβλήματα σε κατοίκους ή επισκέπτες, στη μελισσοκομία, τη χλωρίδα ή την πανίδα. Το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί και αδειοδοτηθεί και οι αρμόδιοι περιμένουν την κατάλληλη εποχή για τον ψεκασμό ώστε να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την κάμπια.
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης, ψεκασμοί δέντρων με βιολογικά φυτοφάρμακα θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη και στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα, στην οδό Τσιμισκή, για να αντιμετωπιστούν εντομολογικές προσβολές στα δέντρα των δημοτικών δενδροστοιχιών. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό κατά την επίσκεψη του κ. Καλαφάτη στο Σέιχ Σου, έχουν ολοκληρωθεί εργασίες πρόληψης των πυρκαγιών στο δάσος, όπως οι καθαρισμοί
των δασικών δρόμων, οι έλεγχοι των κρουνών για το νερό που θα χρειαστεί η πυροσβεστική σε περίπτωση πυρκαγιάς και ο καθαρισμός των σκουπιδιών αλλά και της βλάστησης δίπλα στην περιφερειακή οδό της πόλης.
«Επρόκειτο για την πρώτη επαφή του κ. Καλαφάτη, από τη ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο, με τους εκπροσώπους των φορέων που ασχολούνται με την προστασία του δάσους του Σέιχ Σου» τόνισε, από την πλευρά του, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Κοκολάκης.
--------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin