Saturday, July 28, 2012

Θορυβημένοι οι Επενδυτές Φωτοβολταίκών στη Βουλγαρία από τις Μειώσεις στις Ταρίφες

Νέα μείωση, μεσοσταθμικά κατά 30%, στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών για τις νέες εγκαταστάσεις θα επιβάλει η βουλγαρική κυβέρνηση, από τον Σεπτέμβριο. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή η βουλγαρική Κρατική Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και Υδάτων, μόλις έναν μήνα μετά την προηγούμενη μείωση στις ταρίφες, κατά 50%.
Οι αποφάσεις αυτές της Ρυθμιστικής Αρχής της χώρας επιδιώκουν να ανασχέσουν την ραγδαία αύξηση των τιμών των ενεργειακών καταναλωτών .
Πιο αναλυτικά, οι μειώσεις που προτείνει η αρχή είναι της τάξης του 35% για τις μεγάλες εγκαταστάσεις και 28% για τα μικρότερα φωτοβολταϊκά πάρκα. Η τελική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας αναμένεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ενώ ήδη έχουν προκληθεί αντιδράσεις από την πλευρά των συνδέσμων φωτοβολταϊκών της χώρας.
«Το νέο σχέδιο θα σκοτώσει την ηλιακή ενέργεια στη Βουλγαρία, διότι με τις νέες ταρίφες δεν αξίζει να επενδύσει κάποιος», τόνισε ο Νικολά Γκαζντώφ, πρόεδρος του Βουλγαρικού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών.
Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φ/β στη χώρα ανερχόταν στα 600 MW , έναντι μόλις 134 MW στα τέλη του 2011. Η έντονη αυτή ανάπτυξη οφείλεται στα μέτρα που ελήφθησαν πέρυσι και στο μεταξύ επενδυτές από χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και άλλες έσπευσαν να επενδύσουν σε νέα έργα και να εξασφαλίσουν άδειες παραγωγής. Εταιρείες όπως η αμερικανική AES Corp, η ρωσική Lukoil, η κορεατική SDN, η σαουδαραβική ACWA και πολλές άλλες από την Ευρώπη έχουν επενδύσει πλέον σημαντικά ποσά στην ηλιακή ενέργεια της Βουλγαρίας, αλλά το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση κατά 13% των τιμολογίων ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ενόψει λοιπόν και του χειμώνα, το αρμόδιο υπουργείο θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη η μείωση των εγγυημένων τιμών σε επίπεδα τέτοια ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές.
Ακόμα ένα στοιχείο πάντως το οποίο θορυβεί τους επενδυτές στα φ/β είναι και η αύξηση της φορολογίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως συνέβη στο παρελθόν και στην Τσεχία το 2010.
--------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin