Friday, July 20, 2012

Ιταλικό ενδιαφέρον για υποβρύχιο αγωγό φυσικού αερίου

Ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος της Ιταλίας, Enel, εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά ποσοστού στην εταιρία TAP (Trans - Adriatic Pipeline), η οποία σχεδιάζει την κατασκευή του υποβρύχιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία.

«Η Enel έχει δείξει ενδιαφέρον να αγοράσει ένα ποσοστό 10-20% των μετοχών της εταιρείας TAP. Μία εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Enel μπορεί να γίνει το φθινόπωρο, όταν αναμένεται να υπογραφεί μία διυπουργική συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας για τον TAP», δήλωσε η πηγή.

Ο εν λόγω αγωγός είναι ένα από τα ανταγωνιστικά σχέδια για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με στόχο τη μείωση της εξάρτησής της από τους υφιστάμενους προμηθευτές, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.


Στους μετόχους της εταιρείας TAP συμπεριλαμβάνονται η νορβηγική εταιρεία Statoil, η ελβετική Swiss EGL και η γερμανική E.ON Ruhrgas. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τον αγωγό με 30% μετοχικό κεφάλαιο και 70% με δανεισμό από ιδιωτικές τράπεζες και οργανισμούς, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης.


Ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας κ. Κοράντο Πασέρα δήλωσε στη Ρώμη ότι η κυβέρνησή του είναι δεσμευμένη να καταστήσει τον αγωγό μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας και να φέρει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ιταλία.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης 

zougla.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin