Wednesday, July 25, 2012

Νέα Μάχη Δίνει ο Ευρωπαϊκός Κλάδος Φωτοβολταϊκών Ενάντια στους Κινέζους

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών ετοιμάζονται να υποβάλουν κατηγορίες ενάντια στις κινεζικές εταιρείες διότι, όπως υποστηρίζουν, πωλούν τα προϊόντα τους στην Ε.Ε. σε τιμές κάτω του κόστους. Την πρωτοβουλία αυτή θα αναλάβουν γνωστές επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η γερμανική SolarWorld, θυγατρική της οποίας είχε προχωρήσει νωρίτερα σε αντίστοιχη κίνηση και στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την λήψη μέτρων από την Ουάσιγκτον.

Πλέον, το βάρος της απόφασης μεταφέρεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα έχει στη διάθεσή της 45 ημέρες για να αναλάβει δράση μετά την υποβολή του αιτήματος, όπως επισημαίνουν σε χθεσινό τους άρθρο οι Financial Times. Όλα αυτά τη στιγμή που στην Ευρώπη η αγορά φωτοβολταϊκών είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αμερικανική, πράγμα που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην υπόθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-Κίνας κλιμακώθηκε ήδη φέτος όταν η Κομισιόν συντάχθηκε με τις ΗΠΑ κατηγορώντας το Πεκίνο για την πολιτική που ακολουθεί όσον αφορά τις σπάνιες γαίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται και για την κατασκευή των συστημάτων ΑΠΕ διεθνώς. Επίσης, η Επιτροπή έχει προετοιμάσει κατηγορίες και ενάντια στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών Huawei και ZTE, προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου.
Στις ΑΠΕ πάντως, οι Κινέζοι αντιδρούν στα σχέδια των Ευρωπαίων, προαναγγέλλοντας ελέγχους στα υλικά κατασκευής των φωτοβολταϊκών, γεγονός που θα επηρεάσει κυρίως τους γερμανικούς ομίλους. Ως εκ τούτου, ο ευρωπαϊκός κλάδος φωτοβολταϊκών δεν είναι ενωμένος: Αρκετές είναι οι εταιρείες εκείνες που αντιτίθενται στις πρωτοβουλίες της SolarWorld διότι έχουν περισσότερα να χάσουν παρά να κερδίσουν από την όλη υπόθεση. 
energia.gr 25/7/2012
'

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin