Wednesday, July 25, 2012

Καθαρίζουν το Μαίναλο, φτιάχνουν πέλλετ

Της ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
Εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενόψει εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, τι μπορεί να προκύψει από τον συνδυασμό των εμπειριών ενός εθελοντή δασοπυροσβέστη στο Μαίναλο, που στην «κανονική του δουλειά» είναι οικονομικός - φοροτεχνικός σύμβουλος επιχειρήσεων στη Στεμνίτσα Αρκαδίας;
Αρχικά, το πολύπαθο από τις πυρκαγιές όρος Μαίναλο θα καθαρίζεται από τα ξερόχορτα, τα πεσμένα κλαδιά και τους κορμούς που αποτελούν πρώτης τάξεως «εύφλεκτο ύλη», ενώ το βουνό θα προστατεύεται και από τη λαθροϋλοτομία.
Στη συνέχεια, η βιομάζα αυτή θα μετατρέπεται σε πέλλετ (καύσιμο σε μορφή μικρών κυλίνδρων από ξύλο που έχει υποστεί αφύγρανση), σε εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στην περιοχή, και θα διατίθεται για την οικιακή θέρμανση με μισό κόστος από ό,τι του πετρελαίου. Ετσι, αφενός όσοι αποφασίσουν να αλλάξουν τρόπο θέρμανσης, θα έχουν κάνει μέσα στην ίδια χρονιά απόσβεση στα έξοδα για την αλλαγή καυστήρα, αφετέρου η όλη διαδικασία θα προσφέρει εργασία αρχικά σε οκτώ άτομα της περιοχής, με προοπτική να τριπλασιαστεί ο αριθμός τους. Και το κυριότερο, θα προστατευτεί το πολύπαθο από πυρκαγιές Μαίναλο, ενώ τα ξερά ξύλα και χόρτα, αντί να οδηγηθούν στη χωματερή θα γίνονται πρώτης τάξης οικολογική καύσιμη ύλη.
Ετσι τα υπολόγισε με μολύβι και χαρτί ο κ. Γιάννης Λαγός, με τη βοήθεια δύο έτερων Αρκάδων, του κ. Στέφανου Κωτσιόπουλου, στελέχους μάρκετινγκ και της καθηγήτριας κ. Φιόρης Ζαφειροπούλου, ειδικευμένης στο εξωτερικό στον τομέα των κοινωνικών επιχειρήσεων και συμμετέχουσας στον σχεδιασμό του σχετικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πέρυσι. Η ιδέα βραβεύθηκε ως «ανερχόμενο αστέρι» (rising star) στο πρόσφατο δεύτερο Start Up που έγινε στην Αθήνα και σταδιακά οδεύει προς υλοποίηση με την ονομασία We Protect The Forests (Προστατεύουμε τα δάση). Κατ' επέκτασιν της αρχικής ιδέας, «δωρεάν πέλλετ σαν καύσιμη ύλη θα προσφέρεται για τη θέρμανση απόρων, ενώ στο αντικείμενο θα εκπαιδεύονται ενδιαφερόμενοι, μέσω προγράμματος γνωριμίας με το δάσος και τις μεθόδους προστασίας του», εξηγεί ο κ. Κωτσιόπουλος. Την ομάδα συμπληρώνουν οι Αλέξια Μπούμπουλη, Αννα Μπουρτουλαμαίου, Anne Garcin, Amal El Bashier και Δημήτρης Φαρμάκης.
Τι γίνεται αλλούΔέκα χρόνια δούλευε την ιδέα στο μυαλό του ο κ. Γιάννης Λαγός και μόλις τα περασμένα Χριστούγεννα σκέφθηκε την κατάσταση πιο εναλλακτικά. «Αν το δάσος δεν καθαριστεί από τα χιλιάδες κυβικά ξερής βιομάζας, δεν θα μπορέσουμε να το σώσουμε. Παλιά, οι παππούδες μας δεν άφηναν τίποτα ξερό, τα μάζευαν όλα για το τζάκι, φούρνους και σόμπες. Σήμερα, όμως, πώς να καταβάλεις τα μεροκάματα που απαιτούνται για τον καθαρισμό του; Και τι θα απογίνει η βιομάζα που συλλέγεις;» διερωτάται ο κ. Λαγός. «Τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς γέμιζα πετρέλαιο τη δεξαμενή του σπιτιού μου στη Στεμνίτσα, συνειδητοποίησα πως τόσα χρόνια μεταφέρουμε από την άλλη άκρη του κόσμου πετρέλαιο για να ζεσταθούμε, τη στιγμή που δίπλα μας έχουμε τόση βιομάζα που θα μπορούσε να ζεστάνει ολόκληρη πόλη, πόσω μάλλον ένα χωριό». O κ. Λαγός έμαθε πως «στη Β. Ελλάδα φέρνουν πέλλετ από τη Βουλγαρία. Ψάχνοντας βρήκα πως από τη Βουλγαρία μέχρι τη Ρωσία, εκεί όπου δεν ζεσταίνονται με γκάζι, χρησιμοποιούν πέλλετ από τα πριονίδια των βιομηχανιών ξυλείας».
Στο μισό μειώνεται το κόστος για ένα σπίτιΣύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το ετήσιο κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο για ένα σπίτι 150 τ.μ. στη Στεμνίτσα και κατανάλωση 2.500 λίτρων, ανέρχεται σε 3.500 ευρώ, με τιμή πετρελαίου στα 1,4 ευρώ/λίτρο. Η μέση τιμή του πέλλετ είναι 225 ευρώ/τόνο, κατεβάζοντας στα 1.350 ευρώ -πάνω από το μισό- το κόστος.
Το κόστος μετατροπής του καυστήρα πετρελαίου σε πέλλετ ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, ενώ για καινούργιο καυστήρα, αποκλειστικά για πέλλετ, σε 3.150 ευρώ. «Μέσα στην πρώτη χρονιά γίνεται απόσβεση του κόστους εγκατάστασης καυστήρα», εξηγεί ο κ. Λαγός. «Οσοι πρόκειται να εργαστούν στη Στεμνίτσα είναι ενθουσιασμένοι και περιμένουν να ολοκληρωθεί η επένδυση, αφού συγκεντρώσουμε το κεφάλαιο των 500.000 ευρώ.
Είμαστε σε καλό δρόμο, μέσα από κοινωνικούς επιχειρηματίες που στηρίζουν την προσπάθεια, που έχει πολλαπλό όφελος: καθαρίζει το δάσος, προσφέρει εργασία, αυτοχρηματοδοτείται και παράλληλα, αφήνει υπόλοιπο για επένδυση στην τοπική κοινωνία», καταλήγει ο κ. Λαγός...
kathimerini cy: 25.07.2012

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin