Monday, July 16, 2012

Το μερίδιό τους από τον προϋπολογισμό διεκδικούν οι πλούσιες περιφέρειες

Το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης της Γερμανίας ανέλαβε την προεδρία των «τεσσάρων μηχανών» της Ευρώπης, ένα δίκτυο αναπτυγμένων περιφερειών στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, απαιτώντας μεγαλύτερο μερίδιο της περιφερειακής χρηματοδότησης της ΕΕ για τις πλούσιες περιφέρειες. 
Δημοσίευμα της EurActiv Γαλλίας.
Οι τέσσερις περιφέρειες – Ρήνος/Άλπεις στη Γαλλία, Καταλονία στην Ισπανία, Λομβαρδία στην Ιταλία και Βάδη-Βυρτεμβέργη – συνδύασαν τις δυνάμεις τους, το 1988, προς υπεράσπιση των κοινών τους συμφερόντων στις Βρυξέλλες, αντιπροσωπεύοντας μόνο αυτές το 8% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, περισσότερο δηλαδή από το συνδυασμό της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.

Ο Paolo Alli, γραμματέας διεθνών σχέσεων της Λομβαρδίας, προτείνει τώρα την «βράβευση των επιτυχημένων κρατιδίων για την υπεροχή τους» σε πολιτικές έρευνας και καινοτομίας, οι οποίες έχουν οριστεί να λάβουν το μεγαλύτερο κομμάτι στην περιφερειακή χρηματοδότηση της ΕΕ, στην περίοδο προϋπολογισμού 2014-2020.
Σε συνάντηση στις 9 Ιουλίου στη Λυών, αντιπρόσωποι από τα τέσσερα κρατίδια ολοκλήρωσαν τη μεταβίβαση της προεδρίας από την περιφέρεια Ρήνος/Άλπεις της Γαλλίας, που έληξε η 1ετής θητεία της, στην περιφέρεια Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Στο γερμανικό κρατίδιο, που εδρεύει στα ανατολικά του Άνω Ρήνου, εξουσιάζει από το 2011, μια πρωτοφανής συμμαχία των Πράσινων και των Σοσιαλδημοκρατών. Ο πρόεδρός του, Winfried Kretschmann (από τους Πράσινους), έχει δηλώσει ότι θέλει η κοινωνία πολιτών να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ημερησίων διατάξεων των περιφερειών για το ερχόμενο έτος, επειδή η ευρωπαϊκή κρίση είναι μια «κρίση εμπιστοσύνης».
Οι Γερμανοί καλωσορίζουν την άνεργη νεολαία της Ισπανίας
Μια πτυχή της συνεργασίας των τεσσάρων κρατιδίων είναι η διασυνοριακή διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.
Η κρίση χρέους έχει δημιουργήσει κενά, που διευρύνονται ολοένα και περισσότερο, ανάμεσα στην Ισπανία και την Ιταλία και στους βόρειους γείτονές τους. Ενώ σχεδόν η μισή νεολαία της Καταλονίας είναι άνεργη (43%), το αντίστοιχο ποσοστό στη Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι 2,5%.
Αντιμέτωπη με έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και ενός γηράσκοντος πληθυσμού, η γερμανική πολιτεία αναπτύσσει σχέδια για να προσελκύσει αλλοδαπούς μαθητευόμενους.
Αυτό θεωρήθηκε ως η τέλεια λύση για τους Καταλανούς ηγέτες, που δεν ξέρουν τι να κάνουν με το τεράστιο λανθάνον εργατικό δυναμικό.
 «Αν αυτοί οι νέοι άνθρωποι πάνε στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, δεν θα πρόκειται για μια διαρροή εγκεφάλων, αλλά για την αρχή της ατομικής  ελευθερίας», είπε ο Senén Florensa i Palau, γραμματέας εξωτερικών υποθέσεων της Καταλονίας.
Η Βάδη-Βυρτεμβέργη προσπαθεί επίσης να πετύχει στρατηγικές ανάπτυξης σε συνεργασία με άλλα κρατίδια γύρω από το Δούναβη. Τον Ιούνιο του 2013 αναμένεται να συναντηθούν στη Σερβία οι ηγέτες μαζί με επικεφαλής εταιρειών από τις αντίστοιχες περιφέρειές τους.
Ο στόχος που έχει δηλωθεί, είναι να αποκτηθεί μερίδιο αγοράς στην περιφέρεια του Δούναβη, ωστόσο ο τομέας δεν έχει καθοριστεί ακόμα.
Παρόμοιο φιλόδοξο έργο έλαβε χώρα και υπό την προεδρία της περιφέρειας Ρήνος-Άλπεις, με τη θέσπιση διαλόγου ανάμεσα στις «τέσσερις μηχανές» και 4 περιφέρειες της Λατινικής Αμερικής, που ενδιαφέρονταν για τη βιοτεχνολογία.
 «Με αυτές τις νέες παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να αναπτύξουμε αμοιβαία επωφελούμενες συνεργασίες», είπε ο πρόεδρος της περιφέρειας Ρήνου-Άλπεων, Jean Jack Queyranne.
Περισσότερες επιδοτήσεις για τις πλούσιες περιφέρειες;
Οι προσπάθειες αυτές για τη «γεφύρωση των περιφερειών» σχηματίστηκαν επίσης μέσω παρασκηνιακών πιέσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με τις 4 αυτές περιφέρειες να έχουν λόγο τους τελευταίους μήνες, σε κάθε πρόταση της Κομισιόν για την περιφερειακή πολιτική, τη γεωργία και την έρευνα.
Σε ένα προτεινόμενο σχέδιο κοινής πορείας, η περιφέρεια Βάδης-Βυρτεμβέργης απαίτησε μεγαλύτερο μερίδιο στα περιφερειακά ταμεία της ΕΕ. Δεδομένου ότι ο αρχικός στόχος αυτών των κονδυλίων ήταν η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών, η πρόταση των «τεσσάρων μηχανών» αποδοκιμάστηκε.
Ωστόσο ο αντιπρόεδρος του Ρήνου-Άλπεων, Bernard Soulages, διατύπωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενθαρρύνει τις πιο δυνατές περιοχές της να αναπτυχθούν περαιτέρω, αντί να «επιδιώκει απλώς την ισότητα εντός της ΕΕ».
Μέχρι το 2014 η αναδιάταξη του προϋπολογισμού περίπου 40 δις ευρώ, είπε, μπορεί να χρηματοδοτήσει πολιτικές ανταγωνισμού στις πλούσιες περιφέρειες. Άλλα γαλλικά διαμερίσματα, συμπεριλαμβανομένων των Languedoc-Rousillon και Κάτω Νορμανδίας, υπολογίζουν σε ένα μερίδιο αυτών των κονδυλίων, υπό την αιγίδα των «μεταβατικών κρατιδίων».
Όμως από τη στιγμή που οι πλούσιες περιφέρειες αποτελούν στέγη για τις δυναμικές, προηγμένες βιομηχανίες και επιχειρήσεις – όπως η αυτοκινητοβιομηχανία στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και η νανοτεχνολογία στην περιφέρεια Ρήνου-Άλπεων – οι πολιτικές συνοχής δεν αποτελούν τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης.
Το κουαρτέτο στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τα ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας για την εισροή ρευστού, και κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στα πεδία της ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων.
EurActiv.gr
----------------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin