Friday, July 13, 2012

ΕΛ.ΠΕ. και ΔΕΠΑ/ ΔΕΣΦΑ Εκτός του Άμεσου Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων

Η πώληση των Κρατικών Λαχείων και του Κέντρου Ξένου Τύπου ( IBS) που στεγάζει τις δραστηριότητες του πολυκαταστήματος Golden Hall πρόκειται ν’ αποτελέσουν τις μοναδικές αποκρατικοποιήσεις για το 2012. Κατά την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Κ. Μητρόπουλο προέκυψε πως τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν την υλοποίηση περισσότερων από δυο αποκρατικοποιήσεων έως το τέλος του έτους και γι’ αυτό το πρόγραμμα θα περιορισθεί στην πώληση των Κρατικών Λαχείων και του IBC.

Έτσι, ο στόχος για έσοδα 3 δις ευρώ το 2012 από αποκρατικοποιήσεις περιορίζεται αισθητά, καθώς οι δύο ιδιωτικοποιήσεις εκτιμάται πως δεν θ’ αποφέρουν περισσότερο του 1 δις ευρώ. Από την σύσκεψη των κ. κ. Στουρνάρα και Μητροπούλου προέκυψε πάντως πως το κύριο βάρος των αποκρατικοποιήσεων θα πέσει στο 2013, οπότε θα πρέπει να ολοκληρωθούν συνολικά 23 αποκρατικοποιήσεις.
Σύμφωνα με τ’ ανωτέρω η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής της ΔΕΣΦΑ που είχαν αρχικά προγραμματισθεί για το τρέχον έτος αναγκαστικά μετατίθενται για το 2013. Να σημειώσουμε ότι έχει υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από γνωστές Ευρωπαϊκές και Ρωσικές εταιρείες για συμμετοχή στον διαγωνισμό. Είναι άγνωστο όμως εάν θα εξακολουθήσει να υπάρχει το ίδιο ζωηρό ενδιαφέρον σε λίγους μήνες καθώς χειροτερεύει ολοένα η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Κύκλοι της αγοράς εξέφραζαν πάντως την απορία γιατί δεν προηγείται η πώληση του κρατικού μεριδίου στα ΕΛ.ΠΕ που αντιστοιχεί περίπου στο 35% του κεφαλαίου της επιχείρησης. Μια αποκρατικοποίηση η οποία, σε αντίθεση με άλλες (λ.χ. ΔΕΠΑ, ΔΕΗ) δεν αντιμετωπίζει ουδέν νομικό ή άλλο πρόβλημα και μπορεί να οργανωθεί και ολοκληρωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αποφέροντας έσοδα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ στο κράτος στην χειρότερη περίπτωση.
Τέλος, για την πρόταση του υπουργού Οικονομικών να υπάρξει η δυνατότητα πληρωμής των αποστρατικοποιήσεων με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, το ζήτημα παραμένει ανοικτό παρά τις επιφυλάξεις της τρόικα. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προσδιορίζει την τιμή των εν λόγω ομολόγων.
energia.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin