Saturday, July 21, 2012

Θα προχωρήσει η αποπληρωμή των οφειλομένων στις εργοληπτικές επιχειρήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΔΜΕΔΕ
Την κατηγορηματική διάψευση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρου Καλογιάννη, όσον αφορά στα σενάρια που θέλουν την Κυβέρνηση να προχωρά σε «κούρεμα» των οφειλών προς τους Εργολήπτες Δημοσίων Έργων, έλαβε το Προεδρείο της ΠΕΔΜΕΔΕ σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό.
Ο κ. Καλογιάννης προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, αφού, όπως είπε, σχεδιάζεται μέχρι τέλους του έτους η αποπληρωμή των οφειλομένων προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις.
Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα αναπτύχθηκαν βασικά θέματα που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στον κλάδο σε σχέση με τη γενική κατάσταση των δημοσίων έργων και το θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων έργων όπως:
• Άμεση κατάργηση των πρόσθετων και υψηλών τραπεζικών εγγυήσεων στα έργα, που η καθιέρωσή τους δεν απέτρεψε τις αλόγιστες εκπτώσεις αλλά επιβάρυνε χωρίς λόγο τα πιστοδοτικά όρια των εργοληπτών.
• Δραστική απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών σε όλα τα στάδια παραγωγής των δημοσίων έργων (πτυχία, δημοπρασίες, επιβλέψεις, πληρωμές, παραλαβές κλπ.) από όλες ανεξαιρέτως τις αναθέτουσες αρχές για μείωση του κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας.
• Καθιέρωση ετήσιας (αντί εξάμηνης) ενημερότητας πτυχίου με την απλή επίθεση ενημερωτικής σφραγίδας στο πτυχίο, με αποτέλεσμα τη μείωση του φόρτου εργασίας των υπηρεσιών και την κατάργηση των άσκοπων, προς τούτο, δαπανών.  
• Πλήρη διαφάνεια σε όλα τα στάδια των διαδικασιών ανάθεσης με την ανάρτηση όλων των πράξεων των εμπλεκόμενων αρχών και υπηρεσιών στο διαδίκτυο.
• Κατάργηση του συστήματος της Μ-Κ (Μελέτη – Κατασκευή), των απευθείας αναθέσεων καθώς και της αυτεπιστασίας που έχει γίνει καθεστώς σε πολλούς Ο.Τ.Α.
• Καθιέρωση του συστήματος ανάθεσης των έργων σε δύο (2) διακριτά στάδια που θα δημιουργήσει συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού, περιορίζοντας το φαινόμενο των αλόγιστων και υψηλών εκπτώσεων και αποτρέποντας τα συχνά φαινόμενα ενστάσεων, προσφυγών κλπ.
• Δυστυχώς με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις και συγκεκριμένα το Ν. 4070/12 άρθρο 137 (νέο άρθρο 75Α) δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στην εκτέλεση των έργων με την εισαγωγή αόριστων εννοιών όπως «γεννεσιουργός» αιτία για απόσβεση δικαιωμάτων αναδόχων με συνέπεια την τρομακτική αύξηση της γραφειοκρατικής διαδικασίας κατά την εκτέλεση του έργου.
Επίσης αναπτύχθηκαν:
- Οι Μεγάλοι Άξονες, ο έλεγχος και επίβλεψη από πιστοποιημένους ιδιώτες, οι καθυστερήσεις πληρωμών, ο συμψηφισμός οφειλών, ο εκσυγχρονισμός τιμολογίων – Αρνητική αναθεώρηση, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  – Εξασφάλιση των πιστώσεων των δημοπρατούμενων έργων
Για τα παραπάνω θέματα δόθηκε ένα συνοπτικό σημείωμα στον κ. Υπουργό.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από πλευράς ΠΕΔΜΕΔΕ ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Ρωμοσιός, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχαήλ Δακτυλίδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ευάγγελος Κασσελάς και ο Νομικός Σύμβουλος κ. Ευθύμιος Αναγνωστόπουλος. Από πλευράς Υπουργείου εκτός από τον Υπουργό κ. Σταύρο Καλογιάννη παρευρέθηκαν οι Γενικοί Γραμματείς κ.κ. Σεραφείμ Τσόκας και Μενέλαος Δασκαλάκης.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin